Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Tko će htjeti biti komunalni redar ako prođe IDS-ov prijedlog zakona?

0
Tko će htjeti biti komunalni redar ako prođe IDS-ov prijedlog zakona?

Krenulo je rušenje bespravnih objekata u Istri i dogodilo se upravo ono što sam predvidio u jednom svom nedavnom komentaru. Na red za rušenje došla je i jedna bespravno izgrađena kuća u kojoj živi samohrana majka s troje djece, pa su novinari rušenje bespravnih objekata odmah preokrenuli i pretvorili u socijalno pitanje.

Ako će Državni inspektorat biti principijelan i naložiti rušenje svake bespravno izgrađene kuće ili građevine, onda nitko, pa ni ta samohrana majka, ne bi smio biti izuzet. A meni se čini da ta samohrana majka i nije toliko bespomoćna ako si je uspjela izgraditi kuću, pa taman i bespravnu. Ja to ne bih mogao, a nije baš da zarađujem malo.

No, ako se nastave rušenja, a trebala bi, takvih će slučajeva biti sve više, jer bespravno su gradili svi (odnosno velika većina), naročito nakon sramotnog zakona o legalizaciji, koji je građane samo ohrabrio u bespravnoj gradnji.

Stoga mislim da su se u IDS-u upustili u prilično hrabar iskorak kada su u saborsku proceduru uputili prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji. Naime, IDS predlaže da se ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja omogući komunalnim redarima.

Da mi je znati tko će više htjeli raditi kao komunalni redar po općinama, kada ih i sada, kada im je najveći posao kažnjavanje nepropisnog parkiranja, teško pronalaze. Tko će htjeti svojim sugrađanima donositi rješenja o prestanku gradnje ili rušenju garaža, zidova, kuća…

A neće biti lako ni načelnicima i gradonačelnicima koji će od tih istih građana poslije tražiti potpise za kandidature za još jedan mandat.

A možda su u IDS-u šegavi pa ovim izmjenama zakona žele napakostiti svojim političkim protivnicima. Naime, najviše bespravne gradnje je na području južne Istre gdje IDS ionako ima vlast samo u Ližnjanu i Marčani. U gradovima Pula i Vodnjan, te općinama Medulin, Fažana i Bale na vlasti su druge opcije, pa će s tamošnjim bespravnim graditeljima, ako IDS-ov zakon prođe, morati 'ratovati' komunalni redari Ivana Kirca, Filipa Zoričića, Radomira Koraća i oba Edija Pastrovicchija.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa