Komentar dana Nenada Čakića

Za žene u politici više je učinio konzervativni HDZ nego SDP i IDS

1
Za žene u politici više je učinio konzervativni HDZ nego SDP i IDS

Povodom Dana žena tradicionalno su svim političarima puna usta fraza o ravnopravnosti spolova, ali u praksi u hrvatskom, i naravno istarskom političkom prostoru i dalje dominiraju muškarci.

Paradoksalno je da je za afirmaciju žena u politici više učinio konzervativni HDZ nego neke lijeve i liberalne stranke, poput SDP-a i IDS-a. HDZ je u svojoj povijesti imao ženu za predsjednicu stranke (Jadranka Kosor), premijerku (također Kosor) i predsjednicu države (Kolinda Grabar Kitarović).

U Istri je HDZ imao ženu tajnicu županijskog odbora stranke, koja je ujedno bila i njihova kandidatkinja za županicu (Monika Udovičić), a žena im je bila kandidatkinja i na prošlim izborima za župana (dr. Irena Hrstić). U povijesti je važnu ulogu u HDZ-u (čak je na jednim unutarstranačkim izborima bila protukandidatkinja Franji Tuđmanu) imala još jedna Istranka, Vesna Girardi Jurkić.

Istarski SDP u tri su navrata vodile žene – Liliana Vale, Ada Damjanac i Maja Šarić, a u izvršnoj vlasti, koliko je meni poznato, jedine žene iz redova SDP-a bile su Maja Cvek, bivša načelnica Ližnjana i Ada Damjanac, bivša načelnica Fažane.

Istarski SDP je u gotovo svakom mandatu Sabora do sada imao barem jednu predstavnicu 'ljepšeg spola' (smije li se uopće više reći 'ljepšeg spola'?) – Luciju Debeljuh iz Vodnjana, Adu Damjanac iz Fažane, Tanju Vrbat iz Umaga i Sanju Radolović iz Pule.

IDS je jedina stranka koja je barem u jednom mandatu imala izvršnu vlast u svakom istarskom gradu i općini. U tih 30 godina samo su dvije IDS-ovke bile gradonačelnice - Lorella Limoncin Toth bila je na čelu Buja i Floriana Bassanese Radin na čelu Umaga. Doduše, imao je i današnji Grad Vodnjan na čelu ženu, Lidiju Delton, ali Vodnjan je tada bio općina. Na prošlim izborima IDS je ponovo, nakon gotovo dva desetljeća, imao dvije kandidatkinje za gradonačelnice, ali Elena Puh Belci i Ana Pernić nisu prošle u Puli i Buzetu.

Dakle, osim u Bujama od 2001. do 2009. i u Umagu od 2001. do 2005. godine, IDS nikada nije imao gradonačelnicu, a ni općinskih načelnica nije bilo puno. Od 13 sadašnjih načelnika samo su dvije žene – Glorija Paliska u Raši i Irene Franković u Sv. Nedelji.

Osim što, za razliku od HDZ-a, nikada nije imao predsjednicu stranke, IDS nikada nije imao ni županicu, a u ovom mandatu prvi put ima predsjednicu Skupštine Istarske županije (Sandra Ćakić Kuhar).

Od 1992. godine IDS u svakom sazivu Sabora ima barem tri zastupnika (a u 90-ima i četiri), i u više od tri desetljeća imao je samo dvije zastupnice - Doroteu Pešić Bukovac iz Rijeke i Katarinu Nemet iz Novigrada. (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa