Komentar dana Nenada Čakića

Nazvati kino po Alidi Valli isto je kao dvoranu nazvati po Siniši Mihajloviću

27
Nazvati kino po Alidi Valli isto je kao dvoranu nazvati po Siniši Mihajloviću

Najava glazbenog programa posvećenog Sergiu Endrigu, koji će se povodom Dana žena održati u pulskoj Zajednici Talijana, podsjetila me na sve slavne Talijane i Talijanke, rođene u Puli, s kojima se današnja Pula voli poistovjećivati iako je uglavnom riječ o osobama koje su iz Pule potjerane ili su je napustile jer u njoj nisu htjele živjeti.

Sergio Endrigo još je najmanje sporan na tom popisu slavnih Talijana, jer je pred smrt nekoliko puta nastupio u Puli, iako malo bode u oči podatak da je rodni grad prvi put posjetio tek 1990. godine. Zlobnici bi rekli da je ovdje došao tek u poznim godinama svoje karijere, kada više nije bio 'in' u svojoj Italiji.

Za glumicu Lauru Antonelli, čija se obitelj odmah nakon sloma talijanskog fašizma 1943. odselila iz Istre, također se često ističe kako je rođena u Puli, ali ona je odselila kao djevojčica.

Najspornija je Alida Valli, pravim prezimemom Altenburger, slavna talijanska glumica rođena u Puli 1921. godine. Umrla je u Rimu 2006. godine, a 2008. godine obnovljeno pulsko kino nazvano je po njoj.

Jedino kino u centru Pule i dalje se zove Valli, što je skandal bez presedana. Za one koji ne znaju Alida Valli bila je talijanska nacionalistkinja i omiljena glumica Benitta Mussolinija (u nekim povijesnim izvorima navodi se i da mu je bila ljubavnica).       

Neposredno pred smrt, u travnju 2006., objavljen je posljednji intervju s njom u dnevniku Il Giornale. U tom intervjuu (ovo 'kradem' iz Jutarnjeg lista) glumica se novinaru deklarirala kao talijanska patriotkinja koja je prekasno shvatila da nije trebala popustiti izazovu karijere i snimati 'filmiće', nego ostati u voljenoj Istri i učiti djecu da se ponose time što su Talijani.

Kada se nakon velikih uspjeha u Italiji, početkom četrdesetih godina, prenosi dalje Jutarnji, vratila nakratko u rodni grad, zatekla je neprijateljsku sredinu u kojoj 'Slaveni' prigovaraju Talijanima zašto ne govore 'srpsko-hrvatski'.

Ni kasniji boravci nisu bili mnogo sretniji, a najbizarniji je bio posljednji, 2000. godine, kada je s Rafom Valloneom u Hrvatskoj snimala televizijski film “Sveto vino”.

„Novi gospodari moje zemlje nisu imali nikoga koga bi istaknuli kao nacionalnog heroja. Učinilo im se prikladnim da ponude Alidi Altenburger (glumičino pravo ime - op.a.) status počasne hrvatske umjetnice. Na pitanje novinara što je odgovorila hrvatskim vlastodršcima, Alida Valli poentira: “Rekla sam im da sam, kao i moj grad, mnogo puta mijenjala kožu, ali sam rođena i umrijet ću kao Talijanka. Napišite to na mojem grobu”.

Dakle, nazvati kino u Puli po Alidi Valli isto je kao da sportsku dvoranu u Borovu Naselju nazovu po Siniši Mihajloviću, proslavljenom nogometašu i treneru, ali i poznatom srpskom nacionalistu, rođenom u tom gradiću kraj Vukovara.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa