Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Glorija Paliska je idealna IDS-ova kandidatkinja za županicu

4
Glorija Paliska je idealna IDS-ova kandidatkinja za županicu

Iako je do idućih lokalnih izbora još više od dvije godine i iako će se prije lokalnih održati parlamentarni izbori pa su političke stranke više fokusirane na liste za Sabor, u političkim se kuloarima ipak svako toliko špekulira o mogućim kandidatima na izborima za istarskog župana 2025. godine.

Posebno su zanimljivi IDS-ovi potencijalni kandidati (ili kandidatkinje) s obzirom da će se aktualni župan i bivši predsjednik te stranke Boris Miletić sasvim sigurno, ali ovog puta kao nezavisni, kandidirati za još jedan mandat.

Tako je u pulskim političkim krugovima nedavno kružila informacija da bi IDS-ov kandidat za župana mogao biti ližnjanski načelnik Marko Ravnić, koji je i član Predsjedništva stranke. Ravnić je 'politički proizvod' aktualnog glavnog tajnika stranke Saše Škrinjara, pa je ta veza vjerojatno dodatno podgrijala ove priče.

No, Ravnić, kao i većina drugih potencijalnih kandidata među IDS-ovim gradonačelnicima i načelnicima, ima jedan veliki hendikep. Naime, morao bi ići protiv svog bivšeg šefa. To je problem iz dva razloga. Prvi je psihološki, jer Miletić je u svojih osam godina predsjednikovanja toliko autoritativno vodio stranku da mnogi IDS-ovci još uvijek imaju određeni respekt, da ne kažem strahopoštovanje prema njemu. Ja se znam našaliti da većina IDS-ovaca ima PTSP od Miletićeva autoriteta.

Drugi razlog je politički. Naime, kako će bilo koji IDS-ov kandidat za župana biti uvjerljiv biračima dok bude kritizirao svog protukandidata kojeg je prije toga osam godina bespogovorno slušao, pa čak i kada to nije bilo u interesu njegovog grada ili općine?  

A to su svi sadašnji IDS-ovi gradonačelnici i načelnici osim jedne osobe – Glorije Paliska, načelnice Općine Raša. Paliska je jedina IDS-ova (grado)načelnica koja se Borisu Miletiću usudila suprotstaviti na vrhuncu njegove moći u IDS-u. Razlog je bio njezino nezadovoljstvo prvim projektom Aglomeracije Labin-Raša-Rabac u kojem su interesi žitelja Raše bili podređeni interesima Grada Labina (gradonačelnik je tada bio Tulio Demetlika) i Vodovoda Labin. Boris Miletić čvrsto je bio na strani Demetlike.

Do tog sukoba bila je potpredsjednica stranke, a nakon što se suprotstavila Miletiću i Demetliki pala je u stranačku nemilost do te mjere da se uoči lokalnih izbora 2017. godine u vrhu stranke čak razmišljalo da se raspusti raška podružnica IDS-a i da IDS na izbore izađe s nekim drugim kandidatom za načelnika. Od toga se kasnije odustalo, Predsjedništvo je formalno podržalo kandidaturu Glorije Paliska, ali je vrhuška stranke potajno priželjkivala njezin poraz i pobjedu SDP-ovog kandidata, IDS-u bliskog Vedrana Grubišića

Danas se svi IDS-ovci natječu tko će više ocrniti Borisa Miletića, ali dok je Boro bio predsjednik stranke svi su bili manji od makova zrna. Svi su bespogovorno slušali njegove naredbe i preporuke, svi osim – Glorije Paliska!

Stoga bi raška načelnica Glorija Paliska bila idealna IDS-ova kandidatkinja za županicu. Jedino ona se ravnopravno može suprotstaviti Borisu Miletiću.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa