Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Zbog Dore i naše pjesme za Eurosong ponosan sam što sam Hrvat

3
Zbog Dore i naše pjesme za Eurosong ponosan sam što sam Hrvat

Sinoć smo u vrijeme održavanja i tv prijenosa Dore bili na jednom obiteljskom druženju u Vodnjanu. Televizor je bio uključen ali bez zvuka, a nas osmero oko stola nakrcanim najboljim od onoga što Istra nudi, od odličnog pršuta i kobasica do izvrsnih malvazija i merlota, nismo ni obraćali pažnju na ono što se zbiva na ekranu.

U jednom trenutku netko je primijetio da kreće nastup Leta 3, a ja sam zamolio da domaćin pojača zvuk da svi zajedno čujemo pjesmu. Svih osmero tada smo je prvi put čuli.

„Ne znam kakve su ostale pjesme, ali ovo je top. Ovo treba poslati u Liverpool“, rekao sam naglas. Moja supruga, koja obožava Let 3, odmah se složila samnom. Ostali su bili podijeljeni, a neki su komentirali da se Eurosong posljednjih godina ionako pretvorio u cirkus, pa bi se Let 3 savršeno uklopili u taj cirkus.

Nedugo nakon toga smo se razišli, a mi smo, vozeći se iz Vodnjana prema Labinu, postali toliko 'zagrijani', da smo u automobilu uključili HRT 2 kako bi slušali glasanje, koje se potom toliko odužilo da smo objavu rezultata dočekali kod kuće.

Iskreno, nisam vjerovao da će žiriji po HRT centrima diljem Hrvatske imati 'muda' riječkim rockerima davati najviše ocjene. Prvi je glasao riječki studio i dao im je veliku ocjenu, ali to mi je bilo onako više lokal patriotski, ali kada su i ostali centri, osim dubrovačkog, najviše ocjene 10 ili 12 krenuli davati za Let 3, počeo sam osjećati da bi se s tom našom nesretnom Dorom napokon moglo dogoditi nešto dobro.

Nakon glasova žirija Let 3 je imao uvjerljivo najviše bodova i potom je slijedila objava rezultata glasova publike. Tu sam se malo pribojavao, jer znam kakav glazbeni ukus prevladava među Hrvatima, ali onda je uslijedilo ugodno iznenađenje – prema glasovima publike Let 3 su još uvjerljivije pobijedili.

Pjesma 'Mama ŠČ' koju su Letovci pripremili za Eurosong naprosto je genijalna. Glazbeno, to je mješavina stilova tipičnih za Let 3, pa slobodno možemo reći da je ovo tipična Let 3 skladba, odnosno nitko ne može reći da su radili pjesmu prilagođenu Eurosongu. Riječi, kostimografija i scenski nastup – sve je tako tipično 'letovski', a njena antiratna poruka je prejaka. Bit će šteta ako tijekom nastupa Leta 3 na Eurosongu u Liverpoolu negdje iza njih na ekranu istovremeno ne bude i prijevod stihova na engleskom jeziku.

„Onaj mali psihopat/ mali podli psihopat/ krokodilski psihopat/ mama, idem u rat!“ Genijalno! To mora čitava Europa pročitati. Zbog Dore i naše pjesme za Eurosong ponosan sam što sam Hrvat. (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa