Komentar dana Nenada Čakića

IDS Miletiću oduzeo ekskluzivitet i temu bespravne gradnje vratio u svoj program

0
IDS Miletiću oduzeo ekskluzivitet i temu bespravne gradnje vratio u svoj program

Na početku komentara da se malo našalim. Kako najbrže doći do podatka u kojim je gradovima i općinama IDS na vlasti? Odite na stranicu bespravnagradnja.hr i u rubrici 'O inicijativi' imate popis svih 17 gradova i općina (s grbovima) gdje je IDS na vlasti.

Šalu na stranu, IDS-ovi gradovi i općine pokrenuli su stranicu na kojoj će se objavljivati lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani će putem stranice moći jednostavno prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju.

Stranicu su u Hrvatskom saboru 25. siječnja predstavili predsjednik IDS-a Dalibor Paus i predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus.

Predstavljanje je organizirano neposredno prije početka saborske rasprave o Zakonu o pomorskom dobru, a u IDS-u su istaknuli kako je uz obalu potrebna hitna zaštita kopna kao javnog dobra, što se godinama sustavno zanemaruje. „Pričamo o zaštiti obalnog pojasa, a istovremeno u Istri i diljem Hrvatske niču bespravno izgrađena cijela sela na poljoprivrednim zemljištima i čak zaštićenim područjima. Već dugo upozoravamo na taj problem, Državni inspektorat koji sjedi u Zagrebu je potkapacitiran – prijave se šalju, ali se nerijetko ignoriraju ili se na njih reagira prekasno. Upozoravamo već dugo na to, ali država za to nema sluha. Zato smo uzeli stvar u svoje ruke -  istarski gradovi i općine udružili su se i pokrenuli stranicu koja će pokazati pune razmjere problema. Pozivamo građane da nam u tome pomognu“, poručio je tim povodom Dalibor Paus.

IDS je svoj najnoviji politički projekt predstavio samo dva dana nakon što je istarski župan Boris Miletić u društvu ravnateljice Javne ustanove Natura Histrica Silvije Buttignoni održao konferenciju za novinare na temu bespravne gradnje, te su na više lokacija na području Vodnjanštine, pokazali konkretne primjere ove pošasti.

Očito će i Boris Miletić i IDS, sada kao politički suparnici, bitku za birače voditi na problematici bespravne gradnje u Istri.

Iako je proteklih godinu dana Miletić po tom pitanju bio u blagoj ofenzivi, pa se uz pomoć sebi bliskih medija, pokušao nametnuti kao najveći istarski borac protiv bespravne gradnje, valja podsjetiti da bivši predsjednik IDS-a u tome nije originalan, već je samo nastavio s politikom stranke kojoj je sedam godina bio na čelu.    

Naime, o bespravnoj gradnji tadašnji IDS-ov saborski zastupnik Giovanni Sponza u Saboru je govorio još u listopadu 2017. godine, a valja podsjetiti i da je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga borbu protiv bespravne gradnje započeo puno prije župana Miletića.

Stoga možemo zaključiti da je pokretanjem stranice bespravnagradnja.hr IDS učinio ogroman iskorak naprijed oduzevši Borisu Miletiću ekskluzivitet na temu problematike bespravne gradnje. Ili da budemo točniji, IDS je ovu temu samo ponovo vratio u svoj program.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa