Komentar dana Nenada Čakića

30 godina od prvih lokalnih izbora: u Istri povećan broj gradova i općina

0
30 godina od prvih lokalnih izbora: u Istri povećan broj gradova i općina

Ove godine obilježava se 30. godišnjica od prvih lokalnih izbora i 30 godina od konstituiranja većine današnjih gradova i općina. Kažem, većine jer ih je danas puno više nego prije tri desetljeća. Iako se često govori o smanjivanju broja gradova i općina, od 1993. godine njihov se broj samo povećao.

Prvi lokalni izbori u samostalnoj Hrvatskoj održani su 7. veljače 1993. godine, a na području Istarske županije, koja je također osnovana te godine, održani su u sedam gradova i 29 općina.

Tri desetljeća kasnije Istra ima 10 gradova i 31 općinu. S obzirom da su tri općine iz 1993. u međuvremenu postale gradovi (Novigrad, Vodnjan i Umag), ukupan broj jedinica lokalne samouprave u 30 godina povećao se za pet.

Godine 1993. status grada imali su Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj.

Status općine već 30 godina imaju: Bale, Barban, Brtonigla, Cerovlje, Gračišće. Grožnjan, Kanfanar, Kršan, Lanišće, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Medulin, Motovun, Oprtalj, Pićan, Raša, Svetvinčenat, Sveta Nedelja, Sveti Lovreč, Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Žminj.

U međuvremenu općine su postale: Fažana, Funtana, Karojba, Kaštelir-Labinci i Tar-Vabriga.

Inače, na izborima za Skupštinu Istarske županije glasalo je 118.410 birača (čak 74 posto od ukupnog broja). IDS je osvojio 72 posto glasova i 31 vijećnika, HDZ 15 posto i tri vijećnika, HSLS 6 posto i jednog vijećnika, a jednog vijećnika osvojila je Stranaka naravnog zakona Josipa Antona Rupnika (jer je IDS morao odustati od svog kandidata u toj izbornoj jedinici).

 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa