Komentar dana Nenada Čakića

Predivan osjećaj: povratak u Hrvatsku bez granične kontrole

6
Predivan osjećaj: povratak u Hrvatsku bez granične kontrole

Za Hrvatsku je 1. siječanj 2023. bio povijesni datum – istog dana euro je postao naša službena valuta i postali smo članica Šengenskog prostora. Iako sam toga dana sa suprugom i prijateljima bio u Las Vegasu, prelazak na euro osjetio sam i na devet vremenskih zona udaljenosti od Hrvatske. Naime, nekoliko sati prije i poslije Nove godine, kao i svim Hrvatima, nije nam funkcionirala niti jedna kartica, što bi bilo prilično neugodno da se na to ranije nismo pripremili pa smo sve što smo mogli platili unaprijed, te osigurali nešto dolara u kešu. Najgore mi je bilo s Uberom, jer nemam opciju za gotovinsko plaćanje, pa se u novogodišnjoj noći nisam mogao koristiti uslugom ove aplikacije za taxi prijevoz. Mala prednost bila je što je u Las Vegasu doček Nove godine kasnio za hrvatskim devet sati, pa su nam i kartice profunkcionirale već u ranim jutarnjim satima nove godine.

Dvotjedni boravak u SAD-u pomogao mi je da se po povratku još lakše priviknem na euro. Naime, Amerika je postala prilično skupa, a kako su dolar i euro gotovo izjednačeni, prvih dana s eurom sve mi je nekako jeftino. U Americi kava 4 dolara (eura), a ovdje 'samo' dva.

Inače, ovo je prvi put u povijesti da se moramo privikavati na cijene s novom valutom. Naime, do sada su se valute uvijek mijenjale u jednakom omjeru s bivšom valutom. Hrvatski dinar bio je jednak jugoslavenskom dinaru, a kuna je bila jednaka hrvatskom dinaru. Sada prvi put nešto moramo preračunavati. Kod velikih iznosa nije proplem, jer skupe stvari i do sada su se obračunavale u eurima, a na male iznose tek se trebamo priviknuti.

Ali uvjeren sam da se za pola godine više nećemo ni sjećati koliko je nešto koštalo u kunama.

Sigurno neće biti kao u bivšoj državi kada je izvršena denominacija dinara (s novčanica su skinute dvije nule), a ljudi su godinama nakon toga računali po starom. Sjećam se da mi kao dječaku nikada nije bilo jasno zašto smeđu novčanicu s rudarom na slici na kojoj je pisalo 10 dinara svi zovu 'miljar dinari', a onu crvenu s nekim konjima na kojoj je pisalo 100 dinara 'deset miljari dinari'.

Iz Hrvatske sam otputovao kada je službena valuta bila kuna, a vratio sam se 'pod eurom'. Još bolji osjećaj imao sam sa Šengenom. Budući da smo u San Francisco letjeli iz Budimpešte, na put smo otišli pokazujući osobne iskaznice hrvatskim i mađarskim graničnim policajcima na Goričanu, a vratili smo se tako da smo autima samo projurili kroz granični prijelaz. Fenomenalan osjećaj. (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa