Komentar dana Nenada Čakića

Idući izbori za župana: Miletić i Kliman u drugom krugu?

2
Idući izbori za župana: Miletić i Kliman u drugom krugu?

Već sam na ovom mjestu pisao da će idući izbori za istarskog župana, u svibnju 2025. godine biti najneizvjesniji dosad. Više nema nikakve dvojbe da će jedan od kandidata, kao nezavisni kandidat, biti aktualni župan i bivši predsjednik IDS-a Boris Miletić. On će biti i najveći favorit na tim izborima, jer je, po svemu viđenom, već počeo izbornu kampanju i to jako dobro radi.

Nažalost, Vili Bassanese neće biti kandidat SDP-a, pa ova stranka neće imati ozbiljnog protukandidata Miletiću. Najuspješniji gradonačelnik u povijesti Umaga navodno svoju uspješnu političku karijeru namjerava zaokružiti u Saboru.

IDS-ov kandidat, koji god bude, po defaultu je drugi favorit za pobjednika na izborima.

Treći favorit bit će HDZ-ov kandidat, pod uvjetom da to bude Anton Kliman. Kliman je među Istranima jako omiljen i popularan i jedini hendikep bit će mu prefiks 'HDZ' na izbornom listiću.

Stoga će dva najveća pitanja na idućim izborima za župana biti: koliko je Miletić slabiji bez IDS-ove stranačke infrastrukture, a koliko je Kliman jači od HDZ-ova još uvijek negativnog imidža među većim brojem istarskih birača.

Na ljevici će se voditi žestoka borba između Miletića i IDS-ovog kandidata, pa neće biti iznenađenje ako najveći dobitnik IDS-ovog 'bratoubilačkog rata' postane upravo Kliman i uđe u drugi krug izbora. A nakon toga, ovisno o tome tko mu bude protukandidat, sve je moguće.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa