Komentar dana Nenada Čakića

Svi šefovi Kabineta župana: od voditelja protokola do dožupana u sjeni

2
Svi šefovi Kabineta župana: od voditelja protokola do dožupana u sjeni

Dosadašnji pročelnik za gospodarstvo Istarske županije Duško Kišberi na vlastiti je zahtjev 22. prosinca razriješen s dužnosti. Neslužbeno doznajemo da Kišberi odlazi u privatni sektor, a ovaj nekada utjecajan IDS-ovac čini se da će potpuno napustiti politiku.

U političku orbitu lansirala ga je predizborna kampanja tadašnjeg IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flega. Kišberi je, uz Stjepana Mrakovića, bio glavni operativac u kampanji, pa je nekako bilo prirodno da nakon što je Flego postao župan, Kišberi preuzme dužnost pročelnika Kabineta župana Istarske županije.

Ova danas vrlo važna funkcija, na značaju je prvi put dobila kada je dužnost župana preuzeo Ivan Jakovčić.

Prvom istarskom županu Lucianu Delbiancu šef protokola bio je bivši novinar Radio Pule Branko Blažina, ali ta dužnost kod Delbianca i kasnije kod Steve Žufića nije imala značaj kao danas. Blažina je Delbiancu i Žufiću bio tek voditelj protokola.

Kada je Ivan Jakovčić 2001. godine postao župan, dužnost šefa Kabineta župana postaje jedna od najvažnijih političkih funkcija koju je mogao obavljati neki IDS-ovac. To su bile osobe od najvećeg županovog i stranačkog povjerenja. Osim što su praktički brinuli o svakom detalju Jakovčićevog života, šefovi kabineta rješavali su i brojne kadrovske i političke probleme u stranci, stvarajući u nekim situacijama i paralelnu liniju zapovijedanja – jedna vertikala išla je od glavnog tajnika stranke, a druga od šefa Kabineta župana.

Prvi šef Jakovčićevog kabineta bio je Oriano Otočan, a nakon njega županova desna ruka dugo godina bio je Miodrag Čerina. Oboje su bili vrhunski operativci i profesionalci.

Kada je 2013. godine Jakovčića na dužnosti župana naslijedio Valter Flego, Miodrag Čerina izabran je za zamjenika župana, a novi šef kabineta postao je Duško Kišberi. Kišberi je ovu dužnost podigao na još višu profesionalnu i političku razinu.

Flego svoj drugi mandat nije završio do kraja, jer je otišao u EU parlament, a Kišberi je formalno ostao na toj dužnosti još neko vrijeme, ali je nekoliko mjeseci bio na bolovanju.

U IDS-u su već ranije bili odlučili da će njihov kandidat za župana na izborima 2021. godine biti tadašnji predsjednik stranke i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Miletić je, očito uvjeren u sigurnu pobjedu, puno prije izbora počeo kompletirati svoj budući ured, pa je već 1. siječnja 2021., dok je dužnost župana obnašao Flegov zamjenik Fabrizio Radin, novi pročelnik Kabineta župana Istarske županije postao Ivan Glušac, dotadašnji direktor Pula Sporta.

Ivan Glušac je funkciji šefa Kabineta župana dao još veći značaj, pa danas mnogi upućeni u političke odnose u županiji komentiraju da je Glušac na papiru pročelnik Kabineta župana, a zapravo je dožupan u sjeni.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa