Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Možemo! o medijima: većom ovisnosti o proračunu do veće nezavisnosti?!

3
Možemo! o medijima: većom ovisnosti o proračunu do veće nezavisnosti?!

Financiranje lokalnih medija iz gradskih i općinskih proračuna godinama je bilo na meti kritika istarskih oporbenih političara, ali i komentara na društvenih mrežama.

Usudim se reći da su upiti o iznosima koji se izdvajaju za lokalne medije bili i među najčešćim pitanjima oporbenih vijećnika na raznim gradskim i općinskim vijećima.

Uglavnom, generalni zaključak bio je da se iz županijskog, te gradskih i općinskih proračuna previše izdvaja za lokalne medije. Neki su istarski političari čak znali nabrajati u što se sve taj novac mogao bolje utrošiti.

I gle čuda, sada odjednom više nije problem da se iz lokalnih proračuna izdvaja novac za medije, nego da se premalo izdvaja?!

Pa su tako iz pulskog Možemo jučer poslali dramatično priopćenje (po njihovom starom običaju – nepotpisano) iz kojeg izdvajamo: „Prošli je tjedan objavljen javni poziv za financiranje programskih sadržaja i istraživačkog novinarstva elektroničkih medija od interesa za Grad Pulu u 2023. godini. Bez ikakvog obrazloženja, sredstva za financiranje medija smanjena su u odnosu na 2022. godinu za čak 40%. Ako su 'lokalni mediji važni agensi u realizaciji temeljnih demokratskih načela' i 'konstitutivni za demokratske procese', onda je značajno smanjenje potpore putem javnog natječaja jasna poruka nezavisnim medijima i novinarstvu."

Priznajem da više ništa ne razumijem. Prije mediji nisu bili nezavisni jer su tobože previše ovisili o gradskim i općinskim proračunima, a prema Možemovcima, tek sada će svima biti ugrožena nezavisnost jer će manje dobivati iz proračuna.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa