Komentar dana Nenada Čakića

Istarske domove zdravlja vodit će osoba bez dana iskustva u zdravstvu

5
Istarske domove zdravlja vodit će osoba bez dana iskustva u zdravstvu

Menadžer u zdravstvu Manuel Runić odabran je 2. prosinca za novog ravnatelja Istarskih domova zdravlja. Novu dužnost novi će ravnatelj preuzeti 1. siječnja 2023., nakon što dugogodišnji uspješni ravnatelj ove ustanove dr. Ante Ivančić ode u mirovinu.

Manuel Runić osoba je skromnog iskustva u zdravstvu. Iako je na Medicinskom fakultetu diplomirao menadžment u zdravstvu, najbliže zdravstvu što je ikad radio je to što je bio zastupnik nekoliko farmaceutskih kompanija, odnosno bavio se prodajom lijekova.

Nije tajna da je liječnička struka za Ivančićevog nasljednika ponovo htjela liječnika s dugogodišnjim iskustvom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji najbolje zna kako sustav funkcionira, koji su problemi i koji ima iskustva rada s liječnicima i ostalim medicinskim osobljem. Riječ je o dr. Danielu Ferlinu, voditelju umaške ispostave Istarskih domova zdravlja.

No, politika je imala drugačije ideje, a meni osobno, iz informacija koje imam, teško je dokučiti koja je to zapravo politika, jer u Istri su politički odnosi, savezi i savezništva toliko ispremiješani da više nitko ne razumije tko u županijskim institucijama kadrovira – župan sa svojim vjernim suradnicima iz bivše stranke, župan s IDS-om s kojim mora kohabitirati zbog IDS-ove većine u Županijskoj skupštini ili župan s istarskim HDZ-om, s kojim je oduvijek u dobrim odnosima. (Inače, od pet članova Upravnog vijeća tri postavlja župan, jedan je predstavnik stručnog vijeća, a jedan je predstavnik radnika). 

Izbor ravnatelja obilježile ostavke članova Upravnog vijeća

Kome je Manuel Runić toliko važan da je Upravno vijeće Istarskih domova zdravlja radije odabralo njega nego uglednog liječnika s višegodišnjim iskustvom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti? Ako im taj liječnik, iz bilo kojeg razloga nije odgovarao, onda bi poštenije bilo da su poništili natječaj i raspisali novi, a ne za ravnatelja Istarskih domova zdravlja odabrati akvizitera lijekova.

Da s izborom nešto nije u redu dalo se naslutiti nakon što je sada već bivši predsjednik Upravnog vijeća IDS-ovac Duško Kišberi podnio ostavku, a nakon razgovora s kandidatima ostavku na članstvo u Upravnom vijeću podnijela je i Nevija Srdoč iz Pazina. Nakon što je Upravno vijeće odabralo Runića za novog ravnatelja, ostavku na sve dužnosti u istarskom zdravstvu podnio je još jedan član Upravnog vijeća, dr. Davor Rimac iz Labina.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa