Komentar dana Nenada Čakića

Istravirgin: nova lokacija opravdala, novi naziv tek treba zaslužiti

0
Istravirgin: nova lokacija opravdala, novi naziv tek treba zaslužiti

Bio sam skeptičan kada su organizatori 16. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu najavili novu lokaciju manifestacije. Za one koji nisu bili, umjesto u velikom šatoru na parkiralištu preko puta zgrade bivše škole, event se ove godine održao u prostoru bivše škole. Riječ je o zgradi koju je Grad Vodnjan odlučio kupiti i u kojoj će se, kada zgrada postane gradsko vlasništvo, trajno održavati ovaj festival maslinovog ulja, od ove godine i pod novim imenom – Istravirgin.

Organizatori Istravirgina - Grad Vodnjan, TZ Grada Vodnjana i Udruga Agroturist iz Vodnjana, ovim su rebrandingom, kako su objasnili, htjeli dodatno naglasiti značaj Istre na međunarodnoj sceni proizvodnje maslinovog ulja.

„Želimo naglasiti kako ne samo Vodnjan, već cijela regija ima sjajna maslinova ulja“, rekao je uoči manifestacije vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovichio.

Nažalost, u ovome ove godine još nisu uspjeli, jer su među izlagačima, i to ne samo maslinarima, nego i među vinarima, te proizvođačima pršuta, sira i drugih popratnih proizvoda, u ogromnom postotku prevladavali proizvođači iz Vodnjana i okolice.

Nama, koji Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu posjećujemo od prvog dana, to ni prije nije previše smetalo, ali ako organizatori žele da Istravirgin doista bude 'istarski', a ne samo 'vodnjanski', trebat će uložiti dodatne napore da na ovu lijepu manifestaciju privuku i ostale istarske maslinare. Ako se ne varam, jedan od najboljih istarskih maslinara Klaudio Ipša, u Vodnjanu je svoj štand imao samo prve godine, a sajam istarskih maslinovih ulja bez njega i drugih eminentnih proizvođača iz cijele Istre teško može nositi pridjev 'istarski'. Isti problem ima i Vinistra, gdje također ne izlažu svi najbolji istarski vinari.

No, da se vratim na početak komentara. Moram priznati da nisam bio oduševljen s idejom da se Istravirgin održava u staroj zgradi, koja odavno nije u funkciji. Na moj prvi dojam negativno je djelovalo i što smo, na preporuku nekih domaćih ljudi, u zgradu ušli na neka sporedna vrata sa stražnje strane, odmah preko puta kioska na parkiralištu.

Na prvu mi se ništa nije sviđalo. Veliki zapušteni hodnik stare škole nije mi izgledao nimalo fensi, a još kada sam shvatio da svi štandovi nisu u istoj prostoriji, dodatno sam bio razočaran.

No, nakon prvotnog negativnog šoka, polako sam se počeo privikavati na novi prostor i sve što sam više vremena boravio u njemu, sve mi je manje nedostajao nekadašnji šator. A nova lokacija definitivno me osvojila s gastro kutkom koji je sada fizički odijeljen od izlagačkog dijela, što je puno privlačnije, ali i praktičnije.

Nakon tri dana 16. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu možemo zaključiti da se nova lokacija pokazala kao pun pogodak, a da novi naziv – Istravirgin, tek treba zaslužiti.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa