Komentar dana Nenada Čakića

Drugačiji pogled na slučaj Kristiana Družete: ima i gorih primjera!

2
Drugačiji pogled na slučaj Kristiana Družete: ima i gorih primjera!

Odlukom gradonačelnika Pule Filipa Zoričića gradskom službeniku Kristianu Družeti (u pulskoj gradskoj upravi zaposlen kao vježbenik i komunalni redar), odobrena je „izobrazba na drugoj godini doktorskog studija sociologije na Fakultetu za primijenjene društvene studije u Novoj Gorici, Slovenija, s odobrenom dispozicijom naslova 'Predatori učinkovitog rješavanja konflikata i suočavanja s nasiljem među mladima - studija slučaja grada Pule'."

„Odobrenje izobrazbe“ zapravo znači da će se iz proračuna Grada Pule Družeti platiti troškovi doktorata. Prema riječima Filipa Zoričića riječ je o iznosu od 20 tisuća kuna.

Kolege novinari i javnost s pravom su se zapitali zašto bi pulski porezni obveznici plaćali nečiji privatni doktorat. I meni je to smiješno.

Ali, opet, s druge strane, kada odemo u dublju analizu, Družeta nije ni prvi ni zadnji koji će se doškolovati na račun poreznih obveznika.

Primjerice, u svakom istarskom gradu postoji barem jedan liječnik kome su specijalizaciju platili porezni obveznici toga grada. Znam, ne može se „rješavanje konflikata i suočavanja s nasiljem među mladima“ uspoređivati s medicinom, ali mnogi od tih specijalizanata su potom iselili iz gradova koji su ih školovali, bilo u Zagreb ili inozemstvo, i napravili karijere zahvaljujući specijalizaciji koju su im platili porezni obveznici.

Nadalje, u sportskim zajednicama gradova uobičajeno je plaćati školovanje sportskih trenera. I to se plaća našim novcima. Što građani imaju od toga da neki bivši nogometaš stekne trenersku licencu? Zašto porezni obveznici plaćaju školovanje trenera kojima će trenerski rad ionako biti dodatna zarada?

I naposljetku, i studentske stipendije su samo ulaganje u nečije privatne karijere ako se stipendist nakon studija ne vrati u grad ili općinu koja ga je stipendirala. Za svakog studenta koji nakon studija ostane u Zagrebu ili ode u inozemstvo, istarski gradovi i općine iz proračuna tijekom studija izdvoje 50-ak tisuća kuna. To je puno više od Družetinih 20 tisuća, koji će svoje znanje primjenjivati u Puli.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa