Komentar dana Nenada Čakića

Među incidentima u Ližnjanu i Raškom zaljevu samo je jedna sličnost

0
Među incidentima u Ližnjanu i Raškom zaljevu samo je jedna sličnost

„Imali smo sličan slučaj u Raškom zaljevu kad je brod Fidelity ispustio mazut, odnosno naftu. Proceduru treba odraditi stručno kako bi se utvrdilo tko je krivac jer troškove čišćenja, koji nisu mali, treba snositi onaj tko je kriv za incident“, rekao je 21. studenog istarski župan Boris Miletić, prilikom posjeta uvali Kuje i plaži Bure kraj Ližnjana koje su prošlog tjedna onečišćene velikim količinama mazuta.

Nažalost, jedina sličnost između incidenta u Ližnjanu i Raškom zaljevu je što je u oba slučaja došlo do velikog zagađenja mora i obale. I tu prestaje sva sličnost. 

U Ližnjanu je zagađena veća dužina obale, ali barem nisu zaprljane barke lokalnog stanovništva kao u Bršici i Trgetu u lipnju 2018. godine. Tada su sve barke morale biti izvađene iz mora, temeljito očišćene i potom vraćene u more.

No, najveća razlika između ova dva incidenta je što su u Raškom zaljevu imali sreću da je krivac otkriven istog jutra. Naime, more i obala bili se onečišćeni gorivom iz sirijskog broda Fidelity, koji je bio usidren u luci Bršica. Lučka kapetanija tada je odmah reagirala i spriječila isplovljavanje broda. Valja naglasiti da je kompanija, u čijem je vlasništvu bio brod Fidelity, do zadnje lipe isplatila trošak čišćenja Raškog zaljeva.

Nažalost, sve je izglednije da krivac za onečišćenje mora kod Ližnjana nikada neće biti otkriven. Glavna 'osumnjičena' je Termoelektrana Rijeka u Urinju, kojoj se samo tri dana ranije dogodilo izlijevanje mazuta u more ispred Kostrene. Stručnjaci s kojima sam razgovarao, rekli su mi da je kemijski sastav tog mazuta vrlo specifičan i da se analizom lako može dokazati ako je riječ o istom koji je zagadio nekoliko kilometara ližnjanske obale, te da morska voda ne može značajnije utjecati na njegov sastav.

Također, iako su putevi morskih struja svakakvi, ipak im je malo čudno da je stradao samo Ližnjan, a niti jedna druga uvala ili obala na putu od Kostrene do juga Istre.

Ako se ne pronađe krivac, trošak čišćenja mora i obale u Ližnjanu morat će podijeliti Općina Ližnjan i Istarska županija. Trošak čišćenja Raškog zaljeva, kojeg je platila inkriminirana brodarska kompanija prije četiri godine, bio je višemilijunski. (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa