Komentar dana Nenada Čakića

Vodnjanci kupuju zgradu od 1,5 milijuna eura, a ne znaju čemu bi im služila

1
Vodnjanci kupuju zgradu od 1,5 milijuna eura, a ne znaju čemu bi im služila

Gradski vijećnici Vodnjana jednoglasno su, i vladajući i oporba, dali zeleno svijetlo da se Grad Vodnjan javi na natječaj za kupnju zgrade bivše tvornice obuće Astra i nekadašnje škole u tom gradu.

Grad će na licitaciji, koja je zakazana 21. studenog, ponuditi procijenjenu vrijednost od 10,48 milijuna kuna, i ako se nitko drugi ne javi na natječaj (jer tko kod se javi moći će ponuditi više od Grada koji zakonski ne smije ponuditi više od procijenjene vrijednosti) Grad Vodnjan postat će vlasnik ove zgrade s pripadajućem dvorištem. Za kupnju ove nekretnine Grad će se zadužiti kod Zagrebačke banke.

Kristina Buršić, pročelnica Odjela za opću upravu, gospodarstvo, EU projekte i javnu nabavu Grada Vodnjana, na sjednici Vijeća je rekla, kako je prenio kolega Bojan Žižović u Glasu Istre, da bi se, ukoliko je Grad kupi, „zgrada mogla koristiti za razna društvena događanja, što bi, prema njenom mišljenju, utjecalo na smanjenje gradskih rashoda, jer Grad više ne bi morao plaćati zakupnine i najamnine za aktivnosti koje bi se ubuduće mogle održavati u nekadašnjoj školi“, poput, primjerice, manifestacije Dana mladog maslinovog ulja.

U Poreču su svojedobno investirali u još veću glupost – obrtnički dom!

Građani su posebno emotivni prema starim i kultnim zgradama u svojim sredinama pa ovakve i slične odluke na općinskim i gradskim vijećima redovito prolaze jednoglasno. Slično je kada na dnevni red dolaze odluke o obnovama ili izgradnjama društvenih domova ili, za mene osobno, najgore moguće investicije, izgradnje vatrogasnih ili lovačkih domova, što je posebno popularno u malim ruralnim općinama. U Poreču su svojedobno investirali u još veću glupost – obrtnički dom!

Takva ulaganja birači uglavnom honoriraju na izborima i teško ćete na ijednom gradskom ili općinskom vijeću čuti neki razuman glas koji bi se zapitao: „Ljudi, zar je to našem gradu (općini) doista potrebno?“

Da se vratimo na povod ovog komentara. Zar se doista isplati zadužiti za milijun i pol eura da bi se kupila zgrada o kojoj će potom trebati brinuti, održavati je, čistiti je i plaćati vodu i struju za nju? Vjerojatno će trebati zaposliti i nekog domara koji će biti zadužen za zgradu, a možda i nekog zaštitara koji će paziti da 'kokošari' noću ne provaljuju u njene prostorije.

Pastrovicchio priznao da nemaju pojma zašto zapravo kupuju bivšu Astru

Koliko je to djelatnosti i manifestacija u Gradu Vodnjanu, koje vape za prostorom da se Gradu zbog njih isplati kupiti cijelu zgradu? Da bi se Gradu isplatila kupnja ovako velike zgrade, u njoj bi se barem jednom mjesečno trebala održavati neka velika manifestacija. Vodnjanci kupuju zgradu vrijednu milijun i pol eura, a da zapravo još uvijek ne znaju čemu će im služiti.

"Ako je uspijemo kupiti, nadam se da ćemo svi zajedno osmišljavati sadržaj u njoj“, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio i time potvrdio da u Vodnjanu nemaju pojma zašto zapravo kupuju bivšu Astru.

Za sada su sigurni jedino da će se tamo, ako je kupe, održavati Dani mladog maslinovog ulja, koji se inače održavaju jednom godišnje u trajanju od tri dana. A što je s preostala 362 dana?

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa