Komentar dana Nenada Čakića

Na idućim izborima za župana Miletić će ići protiv Pausa?      

1
Na idućim izborima za župana Miletić će ići protiv Pausa?      

Na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Raša bio je i istarski župan Boris Miletić. To je prvi put u povijesti da se Miletić pojavio na Danu Općine Raša. Kao predsjednik IDS-a nikada nije dolazio u ovu IDS-ovsku općinu, doduše kao gradonačelnik Pule nije ni dobivao pozive jer je nepisano pravilo da se pozivnice šalju samo čelnicima susjednih općina i gradova, ali je pozive dobivao kao saborski zastupnik.

Sada je prvi put došao i to s pozivnicom istarskog župana. I čini se da se u posljednje vrijeme na sve pozive odaziva. Političar koji je donedavno izbjegavao veće skupove, naročito one na kojima je bilo puno građana, odjednom je postao sveprisutan na svim važnijim istarskim manifestacijama. Pa tako jedan dan s Plenkovićem reže vrpcu na svečanom otvaranju već nekoliko puta otvorene pulske bolnice, a drugi dan reže pršut na otvaranju Sajma pršuta u Tinjanu.

Bio sam uvjeren da će se Miletić nakon odlaska iz IDS-a politički pasivizirati, da će svom zamjeniku Demetliki prepustiti vođenje Županije, a on će polako i u tišini odraditi mandat i nakon toga se politički umiroviti, te posvetiti privatnom biznisu, odnosno turizmu. No, čini se da Boris Miletić nema namjeru odustati od politike. Iz njegovog ponašanja jasno je da je bivši predsjednik IDS-a u ozbiljnoj predizbornoj kampanji za neke buduće izbore.

Koji su mu planovi, to samo on zna. Možda se nada da će Dalibor Paus putem posustati i pasti, pa da će ga nakon toga njegovi 'spavači' iz stranke (a ima ih dosta) pozvati kao spasitelja da ponovo preuzme stranku. No, to je najmanje vjerojatni rasplet, jer niti će Paus tako lako odustati, a čak i da se to u nekom ludom scenariju dogodi, ne vjerujem da bi nikome u IDS-u odgovarao povratak na staro.

Izglednije je da će Boris Miletić na slijedećim izborima, ili parlamentarnim ili na izborima za župana, izaći kao nezavisni kandidat. Ako na parlamentarnim izborima Istra bude jedna izborna jedinica Boris Miletić bi sa svojom nezavisnom listom vrlo lako izborio mandat u Saboru. Možda bi u tome uspio i ako ostane sadašnja izborna jedinica s Istrom i Rijekom jer je na prošlim izborima bilo dovoljno 10.000 glasova za ulazak u Sabor.

No, to bi bila linija manjeg otpora. Mislim da je Miletić dovoljno nabrijan za pravi fajt i da bi bio spreman na izborima 2025. godine upustiti se u borbu za drugi mandat župana. Boris Miletić kao nezavisni, a Dalibor Paus kao IDS-ov kandidat za župana. Bivši predsjednik IDS-a protiv sadašnjeg predsjednika. Pobijediti na neposrednim izborima za župana čovjeka zbog kojeg je napustio svoju stranku, kakva bi to slatka osveta bila.           

IDS je već jednom imao sličan fajt, kada se za župana kandidirao Damir Kajin. Ali Boris Miletić je puno opasniji protukandidat od Kajina, jer nije učinio pogreške koje je 2013. napravio aktualni buzetski gradonačelnik. Najveća Kajinova greška tada je bila što je, umjesto da na izbore izađe kao nezavisni kandidat ili sa svojom strankom (Istarski demokrati osnovani su tek nakon izbora), on je to učinio kao kandidat SDP-a, što ga je pretvorilo u najobičnijeg političkog konvertita.

Druga Kajinova greška bila je što je tijekom kampanje pljuvao po stranci koja ga je stvorila i sve mu u životu dala. Boris Miletić od 5. veljače, kada je napustio IDS, nikada niti jednu ružnu riječ nije rekao o svojoj bivšoj stranci.            

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa