Komentar dana Nenada Čakića

Počinje borba za saborske mandate koje će izgubiti SDP, HDZ i IDS

2
Počinje borba za saborske mandate koje će izgubiti SDP, HDZ i IDS

Sve ukazuje da se HDZ počeo pripremati za prijevremene izbore, koji bi se mogli održati iduće godine, dakle godinu dana prije redovnih izbora. Bez obzira kada će se održati, 2023. ili 2024. godine, u našoj VIII. Izbornoj jedinici predstoje najneizvjesniji izbori u ovom stoljeću, odnosno od kada je Hrvatska podijeljena na sadašnje izborne jedinice.

U VIII. Izbornoj jedinici, koju čine Istra i Rijeka, izborni plijen na gotovo svakim izborima u jednakim se omjerima dijelio između SDP-a, HDZ-a i IDS-a, dok bi povremenim padobrancima ostajao samo jedan do dva mandata.

U posljednjih pet izbora IDS je uvijek osvajao tri mandata, tri puta samostalno i dvaput u koaliciji sa SDP-om. Tri mandata je bio 'standard' i za HDZ, osim nakon Sanaderova uhićenja kada su pali na samo dva mandata. Na prošlim izborima HDZ je u Istri i Rijeci postigao povijesni uspjeh osvojivši čak četiri saborska mjesta, ali taj rezultat treba primiti s rezervom. Naime, to su bili izbori u Covid godini, ministar Beroš bio je najpopularniji političar u zemlji, a izlaznost slaba. Iako je HDZ 2020. u VIII. Izbornoj jedinici osvojio jedan mandat više nego 2016. godine, bitno je naglasiti da je na tim izborima osvojio i tisuću glasova manje nego četiri godine ranije.

SDP s raznim partnerima je 2007. godine osvojio 7 mandata, 2011. zajedno s IDS-om 11, s time da su jedan prepustili Hrelji, odnosno HSU-u.

Nakon toga SDP je padao na svakim izborima. Godine 2015. koalicija predvođena SDP-om osvojila je 7 mandata, 2016. šest i 2020. pet (plus tri IDS-ova).

Na svakim izborima, osim SDP-a, HDZ-a i IDS-a, u Sabor su iz VIII. izborne jedinice ulazili i razni 'padobranci'. 2007. godine to je bio HSU (posljednji put kad su se usudili kandidirati sami), 2011. posrećilo se Hrvatskim laburistima, 2015. Mostu, a 2016. i Mostu i Živom zidu.

Na prošlim izborima u Sabor su s našeg područja, osim SDP-a, IDS-a i HDZ-a još ušli Most i Radnička fronta (u koaliciji s Možemo!).

Na posljednja dva izbora izborni prag su osim tri velike stranke prelazile još dvije liste, što se može povezati s padom SDP-a.

Zbog toga će idući izbori biti najneizvjesniji, jer SDP pada i dalje, a ni IDS više nije siguran u svoja tri mandata. Teško će i HDZ ponoviti četiri mandata, jer jaz između te stranke i ogromnog biračkog tijela Istre i Rijeke još uvijek je prevelik.

Dakle, ako se HDZ vrati na svoja tri tradicionalna mandata, IDS padne na dva, a SDP padne na četiri, u VIII. Izbornoj jedinci 'u slobodnoj prodaji' naći će se čak pet saborskih mandata. Po mojoj procjeni od tih pet mandata tri će osvojiti lijeve opcije, jedan će osvojiti netko iz centra, a jedan netko s desnog političkog spektra. Također, prvi bi se put moglo dogoditi da u Sabor iz Istre i Rijeke uđe i neki nezavisni kandidat, odnosno nositelj neke nezavisne liste.   

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa