Komentar dana Nenada Čakića

Ne treba ukidati općine nego županije, one su doista nepotrebne

13
Ne treba ukidati općine nego županije, one su doista nepotrebne

U odličnom intervjuu koji je dala za Glas Istre gradonačelnica Pazina Suzana Jašić potvrdila je, doduše ne direktno, dvije stvari vrlo važne za neki budući teritorijalni preustroj Hrvatske. Naime, moj osobni stav je da gradove i općine (barem ne sve) ne treba ukidati, odnosno značajno smanjivati njihov broj. Jedino što treba ukinuti su županije.

Neka mi netko navede barem jedan važan razlog zbog kojeg bi županije trebale postojati, častit ću ga večerom. Koja je to funkcija koju sada obavlja Istarska županija, a da je jednako ili još bolje ne bi mogli obavljati gradovi? Već sam jednom o tome pisao, županije bi trebalo ukinuti a njihove ovlasti prebaciti na gradove. Gradovi bi upravljali srednjim školama, domovima za starije, domovima zdravlja, hitnim službama, izdavali bi građevinske dozvole, a svaka bi općina znala koji joj je grad, uvjetno rečeno, nadređen.

U praksi to već ionako funkcionira na taj način, novoosnovane općine najčešće su naslonjene na gradove s kojima su nekada činile jedinstvenu općinu.

O tome je u intervjuu govorila i Suzana Jašić. S jedne strane nema nikakve solidarnosti između bogatih gradova na zapadnoj obali Istre s gradovima koji nemaju izlaz na more, poput Pazina i Buzeta, dakle Županija nije nikakav kohezijski faktor među istarskim gradovima i općinama, a istovremeno Grad Pazin i općine Pazinštine su na više razina funkcionalno povezani. Imaju zajednička komunalna poduzeća, imaju zajedničke škole i vrtiće i Pazinština u praksi funkcionira kao jedinstvena i zaokružena teritorijalna cjelina s Pazinom kao glavnim gradom.To naravno vrijedi i za ostala područja nekadašnjih sedam istarskih općina.   

S druge strane općine Cerovlje, Lupoglav, Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Karojba i Motovun imaju svoje proračune i svoja Općinska vijeća koja određuju svoje prioritete, odnosno što je najvažnije za žitelje tih krajeva. To je bio nedostatak nekadašnjih općina, jer ono što je Pazinu ponekad bilo periferno pitanje, Cerovlju ili Motovunu bilo je od životne važnosti.

Dakle, nisu problem općine, naravno ako su samoodržive, a u Istri su to sve osim Lanišća, problem su županije, one su sa sadašnjim ovlastima potpuno nepotrebne i skupe. Županije treba ukinuti, na gradove prebaciti njihove ovlasti, a općine zadržati s time da svaka općina treba imati grad kojem teritorijalno pripada.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa