Komentar dana Nenada Čakića

Ivan Herak jedini istarski političar s početka 90-ih koji još uvijek traje

2
Ivan Herak jedini istarski političar s početka 90-ih koji još uvijek traje

Ima jedna relativno svježa anegdota. Ivan Herak, bivši saborski zastupnik i ministar te sadašnji član Uprave ACI-ja, navodno je trebao (ili bi trebao) dobiti nagradu za životno djelo Ministarstva turizma, što je premijer Andrej Plenković navodno u šali komentirao riječima: „Što će njemu nagrada za životno djelo, to se dodjeljuje osobama na odlasku, starcima, a Ivo izgleda mlađe od mene.“

Za one koji ne znaju, Herak je rođen 1957. a Plenković 1970. godine. Iako je premijer 13 godina mlađi od nekad najpopularnijeg IDS-ovaca, Herak doista uživo izgleda, ako ne mlađi, onda barem kao njegov vršnjak.

No, nije Herak vitalan samo izgledom. Malo sam usporedio današnju javno-političku scenu Istre s prvom polovicom 90-ih godina i zaključio da je Herak jedini istarski političar iz tog razdoblja koji je još uvijek aktivan, i to ne samo na istarskoj, nego i na čitavoj hrvatskoj sceni.

Netko će me sigurno pokušati ispraviti i reći da je i buzetski gradonačelnik Damir Kajin još uvijek 'politički živ', ali Damir je u političku prvu ligu ušao tek nakon 2000. godine kada je prvi put izabran u Hrvatski sabor.  

Sjetimo se samo najzvučnijih imena istarske politike iz prve polovice 90-ih. Krenimo od HDZ-ovaca: nekada najmoćniji istarski HDZ-ovac Marino Golob danas prodaje osiguranje, Tuđmanov savjetnik za Istru Nevio Šetić predaje u osnovnoj školi, a Tuđmanov ministar za Istru Branko Močibob već više od dva desetljeća nije u javnosti.

Tadašnji najpopularniji Istrijan Luciano Delbianco preminuo je 2014. godine.

Enco Tireli, SDP-ov ministar energetike u Vladi nacionalnog jedinstva također je u mirovini, kao i Dino Debeljuh, jedan od četvorice prvih IDS-ovih saborskih zastupnika. Ostala trojica bili su Ivan Jakovčić, pok. Elio Martinčić i Ivan Herak.

Jakovčić se sada bavi poljoprivredom i iako mnogi misle da i dalje vuče sve konce u IDS-u, počasni predsjednik zapravo više o ničemu ne odlučuje, tako da je Ivan Herak jedini iz te plejade istarskih političara koji i danas nešto znači na hrvatskoj sceni.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa