Komentar dana Nenada Čakića

Šteta što se pulski referendum nije iskoristio za neko bolje i važnije pitanje

1
Šteta što se pulski referendum nije iskoristio za neko bolje i važnije pitanje

Na sjednici Gradskog vijeća Pule, održanoj 30. kolovoza, jednoglasno je donesena odluka o raspisivanju lokalnog referenduma koji će se održati u nedjelju, 9. listopada. Referendumsko pitanje glasi: „Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja 'Lungo mare' ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“.

Šteta što su inicijatori referenduma bili fokusirani samo na Lungo mare, pa čitava inicijativa na kraju više ispada kao obračun s jednim konkretnim investitorom, nego stvarna briga za budućnost Pule.

Jer da su Možemovci ozbiljni i principijelni, a znamo da nisu ni jedno ni drugo, onda su građane Pule, ali i čitave Istre, jer to je sveistarski problem, trebali motivirati za referendum na kojem bi se odlučivalo kakav uopće turizam želimo u Puli i Istri. Umjesto što su svu energiju usmjerili protiv izgradnje samo jednog hotela, trebali su pokrenuti referendum kojim bi se u čitavoj Puli i Istri ograničila (pa čak i ukinula) mogućnost gradnje hotela i drugih turističkih smještajnih kapaciteta.

Nažalost, došli smo do granice kada napokon treba reći dosta. Od daljnje turističke izgradnje u Istri, osim vlasnika hotela i apartmana, nitko nema koristi. Infrastruktura i ekologija su odavano preopterećeni, radnike treba uvoziti, a većini građana tijekom ljeta značajno pada kvaliteta života. Kakvu sam ja to imao korist od tolikog broja turista ako dva mjeseca nisam imao gdje oprati auto?  

Stoga je šteta što se ovaj referendum nije iskoristio za neko bolje, šire i važnije pitanje. S ovako uskogrudno intoniranim pitanjem imat ćemo situaciju da će na referendum protiv izgradnje jednog hotela izaći i građani koji su svoju djedovinu već odavno rasprodali za izgradnju apartmana ili su ih sami gradili i još ih grade.

Problemi Pule i Istre, kada je o turističkoj izgradnji riječ, puno su veći od izgradnje jednog hotela na mjestu napuštenog kamenoloma.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa