Komentar dana Nenada Čakića

Pulski SDP-ovci bili bi iskreniji kad bi rekli da neće izaći na referendum

1
Pulski SDP-ovci bili bi iskreniji kad bi rekli da neće izaći na referendum

Ministarstvo pravosuđa i uprave je 16. kolovoza dalo zeleno svjetlo referendumu o pulskom Lungomaru. Da podsjetimo, prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma sadrži referendumsko pitanje: „Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja 'Lungo mare' ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“

Gradsko vijeće Pule će na sjednici, koja će se održati 30. kolovoza, donijeti odluku da se referendum održi 9. listopada.

Da bi se trajno zabranila izgradnja hotela i stanova na tom području, odnosno da bi se zaustavila već planirana izgradnja hotela na Valkanama, nije dovoljno da većina onih koji izađu na referendum glasa za izmjenu Urbanističkog plana. Da bi referendum bio važeći na njega se mora odazvati više od 50 posto građana Pule s pravom glasa.

Protivnici izgradnje hotela na Valkanama prvi cilj će lako ostvariti, jer je za očekivati da će se na referendum prije svih odazvati oni koji ne žele hotel na toj lokaciji. No, to im neće ništa značiti ako ukupni odaziv bude manji od 50 posto. Stoga je onima koji nemaju ništa protiv toga da se na mjestu bivšeg kamenoloma ipak izgradi hotel oportunije da uopće ne izađu na referendum, jer kakva korist od nečijeg glasa protiv izmjene Urbanističkog plana, ako bi baš taj glas bio onaj 'jedan preko' 50 posto izašlih na referendum.

Znaju to jako dobro pulski političari, poglavito iz SDP-a, koji javno podržavaju izgradnju hotela. Zato mi je malo licemjerno kada govore da će izaći na referendum, pa čak i pozvati građane da se odazovu, ali da će oni sami glasati protiv izmjena. Poštenije i iskrenije bi bilo kada bi rekli da uopće neće izaći na referendum jer ne žele da on uspije.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa