Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Sve je otišlo naopako: IDS-ovci slušaju tambure, a HDZ-ovci Simple Minds

3
Sve je otišlo naopako: IDS-ovci slušaju tambure, a HDZ-ovci Simple Minds

Posljednjih smo se dana supruga i ja malo više družili sa srpskom glumicom Sonjom Damjanović, koja je s Istrom povezana na više načina. Osim što dosta vremena provodi u Rovinju, ona je i umjetnička direktorica Festivala umjetnosti i tolerancije LaBina, koji se od ove godine održava u Labinu.

Stoga je bila gošća na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Labina, a dan ranije bila je i na obilježavanju Dana Općine Pićan. S njom u pratnji na oba je događaja bio Zoran Bulatović Bale, bivši gitarist Pekinške patke, legendarne punk/new wave grupe iz Novog Sada. Kao srednjoškolac obožavao sam taj bend (moja generacija, koja je glazbeno sazrijevala u 80-im godinama, sigurno se sjeća njihovog hita 'Bolje da nosim kratku kosu'), pa nisam krio oduševljenje što sam upoznao svog glazbenog idola iz mladosti.

Još pod dojmom upoznavanja, otišao sam među veću grupu lokalnih dužnosnika, uglavnom IDS-ovaca i sav ushićen im rekao: „Ne biste vjerovali tko je onaj lik tamo? To vam je nekadašnji gitarist Pekinške patke!“

Svi su me blijedo pogledali. „Niste čuli za Pekinšku patku?, upitah naivno. „Ne!“, odgovore mi svi uglas.

Bio sam na mnogim privatnim zabavama na kojima su sudjelovali i pojedini lokalni političari, pa sam već navikao da se u IDS-ovim krugovima ne sluša urbana glazba, ali sam se nadao da barem znaju za neke bendove, ako ih već nisu slušali.

No, zato me svojim glazbenim ukusom ugodno iznenadio saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman. U svojoj, nažalost površnoj percepciji, nekako smo skloni generalizirati da ljevičari slušaju rock i techno glazbu, a desničari (i umjereni desničari) klape, tambure i MPT-a. Pričajući prije mjesec dana na jednom domjenku o svemu i svačemu s Klimanom, doznao sam da s prvim istarskim HDZ-ovcem dijelim ljubav prema grupi Simple Minds. I moram priznati da me Kliman postidio zbog boljeg poznavanja glazbenog opusa popularnog škotskog benda. Također, za razliku od mene, koji sam bio 'samo na dva' njihova koncerta, Kliman ih je uživo gledao barem desetak puta. Što se njegovog glazbenog ukusa tiče, moj naklon do poda.

Jednom sam ovdje napisao da moji prijatelji i ja imamo zajebanciju tipa 'Kada je svijet otišao u klinac?'. Pa onda u toj našoj zajebanciji imamo odgovore tipa da je svijet otišao u klinac kada: su Slovenci postali nogometna sila, Englezi postali najbolji svjetski kuhari, Koreanci zavladali svjetskom pop glazbom, za talijansku nogometnu reprezentaciju počeli igrati crnci, sapunice počeli snimati Turci...

Ma ne, svijet je otišao u klinac kada su IDS-ovci počeli slušati tambure, a HDZ-ovci Simple Minds.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa