Komentar dana Nenada Čakića

Je li Damir Kajin priznao da će na idućim izborima glasati za HDZ?

0
Je li Damir Kajin priznao da će na idućim izborima glasati za HDZ?

Da su danas parlamentarni izbori HDZ bi u VIII. izbornoj jedinici imao barem jedan glas koji nije imao na prošlim izborima – Kajinov. Naime, gradonačelnik Buzeta je u razgovoru za Novi list kazao: „Kada bi danas bili parlamentarni izbori, ne bih glasao za HDZ, ali bih zaokružio Butkovića na kojoj god listi bio!“

S obzirom da je mala vjerojatnost da Oleg Butković bude na nekoj drugoj listi osim HDZ-ovoj, onda Damir Kajin baš i nema puno opcija, osim da zaokruživši Butkovića indirektno glasa i za HDZ.

Uvođenje preferencijalnog načina glasovanja mnogim je biračima olakšalo da na izbornom listiću zaokružuju samo ime kandidata, ali ne i listu stranke s čijom se politikom ne slažu. I ja sam tako glasao na prošlim parlamentarnim izborima, glasao sam za svog prijatelja, ali nisam htio zaokružiti i čitavu listu jer je to bila koalicija kojoj je pripadala i stranka za koju nisam htio glasati. Meni je savjest bila mirna. Glasao sam za osobu za koju sam htio da uđe u Sabor, znao sam da se, bez obzira što nisam zaokružio i listu, moj glas svejedno pripisao toj listi, odnosno koaliciji, ali moj direktan glas nisu dobili.

Dakle, isto će biti i s Kajinovim glasom ako na listi HDZ-a zaokruži Olega Butkovića, vrlo vjerojatno prvog na listi HDZ-a u VIII. izbornoj jedinici. Kajin će sebe tješiti da nije glasao za HDZ, ali njegov glas svejedno će se pripisati njihovoj listi.

Na sličan način netko će zaokružiti Antona Klimana, netko Ivana Bubića (dvoje HDZ-ovaca, koji bi da nisu članovi te stranke pobijedili na svakim izborima u Istri), i HDZ će mic po mic, na svakim izborima osvajati sve više istarskog biračkog tijela. Istarskom HDZ-u sam je Bog poslao preferencijalno glasovanje.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa