Komentar dana Nenada Čakića

Više je hrvatskih Srba sudjelovalo u Oluji nego ih je glasalo za Pupovca

2
Više je hrvatskih Srba sudjelovalo u Oluji nego ih je glasalo za Pupovca

'Hoće li potpredsjednica Vlade biti na obilježavanju Oluje u Kninu?', pitali su se jučer i prekjučer pojedini hrvatski mediji, misleći naravno na članicu Pupovčeva SDSS-a Anju Šimpragu, koja je na toj dužnosti zamijenila Borisa Miloševića, koji je pak prije dvije godine nezasluženo bio glavna vijest na obilježavanju Oluje, jer je, eto, došao u Knin.

I tako je svake godine glavno pitanje hoće li netko iz stranke Milorada Pupovca doći na obilježavanje Oluje, kao da je on, a ne pripadnici Hrvatske vojske, zaslužan što je Hrvatska u kolovozu 1995. dokinula okupaciju dijela svog teritorija.

Hrvatski Srbi nisu samo Kninđe, koji su svojom voljom odabrali da ne žele živjeti u nikakvoj državi koja u svom nazivu ima riječ 'Hrvatska'. Hrvatski Srbi su i brojni urbani Srbi, koji se nisu slagali s politikom Slobodana Miloševića i od kojih su mnogi kao pripadnici Hrvatske vojske aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu. Njih nekoliko i iz moje uže i šire obitelji.

Prema službenim podacima, od 1991. do 1995. godine na hrvatskoj strani borilo se oko 10 tisuća Srba, a neslužbeno ih je, procjenjuje se, bilo čak 20 tisuća, jer se mnogi iz raznih razloga nisu htjeli izjašnjavati kao Srbi.

Za usporedbu, na izbore za zastupnike srpske manjine na prošlim parlamentarnim izborima odazvalo se samo 13.656 Srba (od ukupno 180 tisuća Srba koliko ih živi u Hrvatskoj), od čega je za Milorada Pupovca glasalo njih 10.733. Boris Milošević na tim je izborima dobio 7.715 glasova hrvatskih Srba.

Dakle, više je hrvatskih Srba sudjelovalo na hrvatskoj strani u akciji Oluja, nego ih je na prošlim izborima glasalo za Pupovca. Zašto je onda uopće važno hoće li Pupovac ili netko iz njegove stranke doći na obljetnicu u Knin?  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa