Komentar dana Nenada Čakića

Simbolika, sličnosti i razlike između tunela Učka i Pelješkog mosta

1
Simbolika, sličnosti i razlike između tunela Učka i Pelješkog mosta

Današnje svečano otvaranje Pelješkog mosta po simbolici se može usporediti sa svečanim puštanjem u promet tunela Učka 27. rujna 1981. godine. U oba slučaja dvije važne hrvatske regije i prometno i fizički napokon su povezane s maticom domovinom.

Međutim, povijesne su okolnosti 'razdvajanja' bitno različite. Istra je prisilno odvojena od ostatka Hrvatske 1920. godine, a nekadašnja Dubrovačka Republika svojom voljom se odvojila od ostale Hrvatske 1718. godine. Naime, područje Neuma, koje im je do tada pripadalo, Dubrovčani su poklonili Turcima, samo da im omražena Mletačka Republika ne bi bila susjed. Dakle, Neum je bio svojevrsna tampon zona između Dubrovačke i Mletačke republike.

Poslije Drugog svjetskog rata i osnivanjem SR Hrvatske i SR BiH, hrvatski gradić Neum je pripao Bosni i Hercegovini, što je po meni bila prilično apsurda odluka. Naime, u školi su nas na satovima povijesti učili o 500 godina mraka pod Turcima (niti jedna lijepa riječ o Osmanlijama), a granice među republikama bile su isključivo granice turskih osvajanja.

Problem je nastao 1992. godine kada su granice bivših republika postale granice novopriznatih država. Tada je područje nekadašnje Dubrovačke Republike postalo fizički odvojeno od Republike Hrvatske. Tko god se barem jednom vozio prema južnoj Hrvatskoj zna koliko je to bilo frustrirajuće, jer ste na putu do Dubrovnika dvaput morali prijeći državnu granicu, prije i poslije Neuma.

Izgradnjom Pelješkog mosta, povijesna Dubrovačka Republika napokon je i fizički (a ne samo politički) pripojena Hrvatskoj. Zanimljivo je da se u isto vrijeme, dok se završavao most, počela probijati druga cijev tunela Učka. Simbolikama nikad kraja.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa