Komentar dana Nenada Čakića

Milanović iz prvog reda gledao film o heroju Banožiću

3
Milanović iz prvog reda gledao film o heroju Banožiću

Premijerom filma 'Šesti autobus', filmskog veterana Eduarda Galića, sinoć je u prepunoj Areni svečano otvoren 69. Pula Film Festival. Otvorenim ga je proglasio predsjednik Zoran Milanović, koji je potom u društvu supruge Sanje 'daj 5' Musić Milanović i gradonačelnika Pule Filipa 'Antiteroriste' Zoričića iz prvog reda pogledao film.

Film 'Šesti autobus' ratne je tematike, govori o obrani i padu Vukovara, a radnja se paralelno odigrava 1991. i 2008. godine kada se na beogradskom sudu odvijalo suđenje za ratne zločine na Ovčari. Meni osobno film se dopao, na svom glasačkom listiću za nagradu publike dao sam mu 'četvorku'. Zasviđalo mi se kako su autori uspješno izbjegli zamku generaliziranja 'naših' i 'njihovih' i kako su stalnim vremenskim preskakanjem iz 1991. u 2008. postigli da film ne bude isključivo mučna ratna priča.

Ali ima jedan detalj iz filma na koji sam se od srca nasmijao. Središnji lik filma, oko kojeg se sve vrti je vukovarski branitelj Dugi, ratni heroj koji je nestao nakon pada grada i nikad mu ni tijelo nije pronađeno. Naime, ratni heroj Dugi zove se Miroslav Banožić. Zoran Milanović je tako iz prvog reda gledao film o heroju Banožiću. Siguran sam da je i njega to nasmijalo.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa