Komentar dana Nenada Čakića

Talijanka Lidija Motika stidi se svog istarskog porijekla

35
Talijanka Lidija Motika stidi se svog istarskog porijekla

Neki dan sam, 'šetajući' po tv kanalima, naletio na emisiju američke produkcije Lidijna kuhinja (Lidia's Kitchen), koja se prikazuje na drugom programu HTV-a. Riječ je kulinarskom showu koji vodi Lidia Bastianich, poznata kuharica, ugostiteljica i poduzetnica iz New Yorka, rodom iz Istre.

Lidia je cijelu svoju karijeru izgradila na talijanskoj kuhinji i hrani i to nije ništa novo, ali mene kod nje naprosto iritira zanemarivanje njezinog istarskog porijekla. Mogu razumjeti da joj je u početku bilo pragmatičnije 'reklamirati' se preko talijanske kuhinje, ali danas, kada je već dovoljno bogata i slavna, i kada je Istra već prilično brendirana kao gastro regija, zar joj je tako teško izustiti da je rodom iz Istre i da je neki recept istarski (ili istrijanski), a ne talijanski.

Netko neupućen tko gleda njezinu emisiju dok opisuje te 'talijanske' recepte, obavezno dodajući kako je to jelo obožavala jesti dok joj ga je njezina nona pripremala, pomislio bi da je Lidija porijeklom iz okolice Napolija, a ne sa Pićanštine.

Za one koji ne znaju Lidia Matticchio Bastianich (rodno ime Lidija Motika) rođena je 1947. u Puli (čak nije ni rođena u Italiji, poput svih Istrana rođenih prije rata) od oca Viktora Motike, koji je pak bio sin Antonija Motike i Franice Lovrečić. Prema nekim izvorima rođeno prezime njene majke Erminije je bilo Pavičevac, a njezina baka bila je Rozarija Smilović, koja je pak bila kćer Ivana Smilovića Karlića i Franice Lukšić.

Svatko ima pravo nacionalno se deklarirati kako želi, pa ako se Hrvatica Lidija Motika osjeća kao Talijanka, neka se tako i predstavlja. Ne mora biti Hrvatica, ali neka onda bude barem Istrijanka. Ako u svojim emisijama predstavlja recepte iz južne Italije neka govori o talijanskoj hrani, ali ako se poziva na svoju nonu, onda neka priča o istarskim, a ne talijanskim receptima.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa