Komentar dana Nenada Čakića

Party 80-ih ispred zagrebačkog HNK u duhu Alan Forda

0
Party 80-ih ispred zagrebačkog HNK u duhu Alan Forda

Na ljetnoj pozornici ispred zagrebačkog HNK, sinoć je održan koncert na kojem su poznati zagrebački glumci i glumice izvodili rock hitove iz 80-ih godina: pjesme Azre, Haustora, Filma, Prljavog kazališta… Event je na stranicama Jutarnjeg lista, koji ga je u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem organizirao, danima prije toga najavljivan kao 'veliki party 80-ih na otvorenom'.

Budući da sam glazbeno sazrijevao upravo u 80-ima (dan ranije supruga i ja smo bili na koncertu Simple Mindsa na Šalati) te kako smo ionako čitav tjedan boravili u Zagrebu (otišli smo i na koncert Zucchera u Lisinskom), iskreno sam se radovao tom 'partyju'.

Kada smo došli ispred HNK vidjeli smo da su ispred bine postavljene stolice, što nas nije iznenadilo, jer na svakom eventu ima sjedećih mjesta, ali šokiralo nas je da je prostor oko stolica bio okružen metalnom ogradom. Ograda je imala samo jedan ulaz ispred kojeg su bile dvije hostese s popisom osoba koje smiju propustiti u zatvoreni (ograđeni) prostor.

I tako se ono što je trebalo biti ležerni party i druženje generacije, koja se sredinom 80-ih okupljala oko Zvečke, Blata i Kavkaza (u koje i sam spadam), s tom ogradom koja je 'odabrane' dijelila od ostalog puka, na kraju pretvorilo u obično preseravanje zagrebačke kreme. Uvjeren sam da velika većina 'odabranih' koji su s pozivnicom Jutarnjeg lista i HNK ušli iza ograde, u mladosti nisu slušali Novi val, niti su se okupljali ispred Zvečke.

Isto tako uvjeren sam da bi se Johnny Štulić zgrozio da je sinoć bio ispred HNK i vidio da njegove pjesme sluša publika razdijeljena ogradom.  

Najapsurdnije u ovom slučaju je da je mene čitavo to preseravanje na kraju doista podsjetilo na 80-e godine prošlog stoljeća. Naime, svi mi koji smo u to vrijeme slušali Novi val, istovremeno smo čitali i Alan Forda. Ima jedna epizoda, meni jedna od najdražih, koja počinje s Alan Fordom, Bob Rockom i psom Nosonjom na plaži. To nije bila bilo kakva plaža, jer je imala ogradu. S vanjske strane ograde bila je 'plaža za siromahe', a s unutrašnje 'plaža za bogataše'. Sinoć se ispred HNK doista osjetio duh 80-ih. Duh Alan Forda.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa