Komentar dana Nenada Čakića

Što pulski političari mogu naučiti iz splitskih izbora?

0
Što pulski političari mogu naučiti iz splitskih izbora?

Pulska politička scena ima nekoliko sličnosti sa splitskom, gdje su u nedjelju održani izvanredni izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

Prva sličnost donedavno je bila politička nestabilnost uzrokovana raspadom ionako nestabilne vladajuće koalicije. Za razliku od svog kolege i prijatelja Filipa Zoričića, koji za tako nešto nema hrabrosti, Ivica Puljak podnio je ostavku na dužnost gradonačelnika Splita, svojim činom natjerao na ostavku i Gradsko vijeće, pa su se istovremeno održali novi izbori i za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

Pulski gradonačelnik Zoričić zaziva nove izbore za Gradsko vijeće Pule, ali svoju poziciju gradonačelnika kukavički čuva. Iz IDS-a su mu odavno poručili da su za nove izbore za Gradsko vijeće samo ako će se istovremeno održati i novi izbori za gradonačelnika.

Puljak je sličan izazov u Splitu hrabro prihvatio i na kraju je profitirao. Zoričić, ponavljam, nema te hrabrosti. Ivici Puljku je očito više stalo do Splita nego funkcije gradonačelnika. Zoričić će radije biti gradonačelnik u nefunkcionalnom i politički nestabilnom gradu nego riskirati izborni poraz.

Druga sličnost Pule i Splita je što Zoričić na takvim izborima sasvim sigurno ne bi doživio poraz. I to je ono što Zoričić može naučiti iz splitskih izbora.

A što IDS može naučiti iz izvanrednih izbora u Splitu? Iako su Splićani i Puležani po mentalitetu jako različiti, IDS i HDZ slično su organizirane stranke s discipliniranim članstvom. Za splitski HDZ očito se pogubnim pokazalo što su za gradonačelnika kandidirali nestranačkog kandidata. Članstvo HDZ-a uglavnom je bojkotiralo izbore jer nisu imali 'svog' kandidata. To je zanimljivo iskustvo s obzirom da i u IDS-u, među ostalim kombinacijama, razmišljaju da Filipu Zoričiću, kada za to dođe vrijeme, suprotstave nestranačkog kandidata.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa