Komentar dana Nenada Čakića

Bi li komunisti pokrenuli ustanak da Njemačka nije napala Sovjetski Savez?

6
Bi li komunisti pokrenuli ustanak da Njemačka nije napala Sovjetski Savez?

Uz Dan antifašističke borbe ljevičari i poneki povjesničari vole naglašavati ulogu Komunističke partije u organiziranju ustanka na području bivše Jugoslavije. Uloga KPJ i njezinog lidera J.B Tita svakako je neosporna u organizaciji otpora nacističkoj okupaciji.

No, nikada nećemo doznati bi li jugoslavenski komunisti pokrenuli ustanak da nacistička Njemačka 22. lipnja 1941. godine nije napala Sovjetski Savez. Naime, valja podsjetiti da su Hitler i Staljin od 23. kolovoza 1939. godine nakon sporazuma Ribbentrop-Molotov bili saveznici i da su 1. rujna iste godine zajedno napali Poljsku i podijelili je između sebe.

Iako su nas u školi učili da je Drugi svjetski rat počeo napadom Njemačke na Poljsku, ispravno je da je rat zapravo počeo zajedničkim napadom Njemačke i SSSR-a na Poljsku. Hitler i Staljin su zajedno pokorili i Rumunjsku, nakon čega je SSSR Rumunjskoj oteo dio teritorija koji danas pripada Moldaviji. Čitavo to vrijeme jugoslavenski komunisti su šutjeli.

Od 23. kolovoza 1939. do 22. lipnja 1941. godine nacisti i komunisti bili su saveznici. Sisački partizanski odred osnovan je na dan kada je to savezništvo razvrgnuto.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa