Komentar dana Nenada Čakića

Ruska agresija na Donbas je kao da Hrvatska želi okupirati Grude

2
Ruska agresija na Donbas je kao da Hrvatska želi okupirati Grude

O besmislenosti ruske invazije na Ukrajinu već je napisano tisuće kartica tekstova. Meni je neshvatljivo kako neka tako velika zemlja poput Rusije, koja praktički zauzima 'pola' planeta i koja je najvećim dijelom slabo naseljena, ima ikakvu potrebu posezati za tuđim teritorijima.

Budući da je njihova vojska sada prešla na strategiju 'spaljene zemlje', što znači svih iseli, sve sravnaj sa zemljom i zauzmi očišćeni teritorij, ilustrirat ću vam brojkama i usporedbama s Hrvatskom, koliko je sve to suludo.

Naime, Rusija ima površinu od čak 17.125.187 km2. Donbas u jugoistočnoj Ukrajini, kojeg žele osvojiti, a koji se sastoji od Donjecke i Luganske oblasti, sveukupno se prostire na površini od 53.201 m2, što je čak 322 puta manje od Rusije. To znači da kada bi Donbas postao dio Rusije, najveća zemlja svijeta svoj bi teritorij povećala za bijednih 0,3 posto. Čitav ovaj besmisleni rat za niti jedan posto novog teritorija.

Za usporedbu, to je kao kada bi Hrvatska, koja je površinom nešto veća od Donbasa (56.594 km2) ratovala za područje od 176 km2. Za još bolju usporedbu, to je kao kada bi si Hrvatska srozala BDP za 15 posto, žrtvovala tisuće mladića, izolirala se od čitavog svijeta i trpjela sankcije zbog okupacije općine Grude u susjednoj Bosni i Hercegovini, koja ima površinu 220 km2.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa