Komentar dana Nenada Čakića

Što sam naučio iz iskustva hotelskog gosta na Jadranu

6
Što sam naučio iz iskustva hotelskog gosta na Jadranu

Supruga i ja smo se ovog tjedna poželjeli malo ‘sakriti’ od posla, prijatelja, poznanika i sugrađana, pa smo otišli na jedan otok i odsjeli u hotelu jedne renomirane hotelske kompanije sa sjedištem u Istri. Jedini uvjet nam je bio da je hotel pet friendly, pa da s nama na svoje prvo ljetovanje može ići i naš francuski buldog Yen. 

Iskustvo hotelskog gosta na Jadranu na početku sezone pomoglo mi je da se uživim u ulogu tipičnog turiste, da uđem u kožu prosječnog Nijemca, Austrijanca ili nekog drugog gosta koji u našu zemlju dolazi isključivo zbog mora i sunca. 

Iz tog iskustva naučio sam i shvatio nekoliko stvari.

Prvo, lijepo je putovati svijetom i upoznavati nove gradove, zemlje i egzotične krajeve, ali na kraju se svi, barem jednom godišnje, vraćaju Mediteranu. Sunce i more je osnovni sastojak svakog odmora, sve ostalo samo su dodaci.

I nepošteno je uspješnost neke turističke destinacije mjeriti duljinom trajanja sezone. To što je, primjerice u Španjolskoj, turistička sezona duža od naše, nije zbog toga što oni svojim gostima nude više sadržaja. Odgovor je puno jednostavniji, oni samo imaju više sunca od nas. Pa u jednoj Malagi u Andaluziji, najjužnijoj španjolskoj pokrajini, ljeto praktički traje od početka ožujka do kraja listopada. 

Drugo, iz svog iskustva bolje razumijem ljutnju lokalnih ugostitelja prema hotelskim kompanijama. Mi smo uzeli pansion s doručkom i večerom, u krugu hotela imali smo tri bazena, pa nismo imali nikakvog posebnog razloga napuštati hotel. Lokalni ugostitelji i trgovci nemaju prevelike koristi od hotelskih gostiju.

I treće što sam shvatio, konobari iz država bivše Jugoslavije nikada neće biti na razini naših, domaćih konobara. Ali to je već tema za neki drugi komentar.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa