Komentar dana Nenada Čakića

Goran Prodan me podsjetio da se moram ispričati Filipu Zoričiću

0
Goran Prodan me podsjetio da se moram ispričati Filipu Zoričiću

„Ako sam pogriješio, prvi ću se na ovom mjestu ispričati i pohvaliti novu gradsku vlast“, napisao sam u jednom od svojih Komentara dana u prosincu prošle godine, predviđajući kako će završiti pulski natječaj za financiranje lokalnih medija. Na to me je ovih dana podsjetio umirovljeni novinar Goran Prodan, jedan od troje članova povjerenstva koje je bodovalo medije na natječaju Grada Pule.       

Tada sam napisao: „Pulska vlast je rad Povjerenstva, prema onome što sam shvatio nakon razgovora s Komisijom za odabir povjerenstva, zamislila na potpuno pogrešan način. Oni će financijski podupirati određene medijske sadržaje gdje prednost neće imati istraživačko novinarstvo i autorski tekstovi nego društveno zapostavljene teme i zajednice. Naravno, svatko tko dobije novce, iz zahvalnosti prema Gradu neće previše istraživati i propitivati rad gradske uprave. Ukratko, ništa se neće promijeniti, Grad će kao i do sada financirati odabrane lokalne medije, koji će zauzvrat pisati hvalospjeve o gradonačelniku i gradskoj upravi. Ništa drugačije nego što je radila prošla vlast.

Ako sam pogriješio, prvi ću se na ovom mjestu ispričati i pohvaliti novu gradsku vlast. Ali u to, nažalost, nitko ne vjeruje. U to ne vjeruju ni u pulskim redakcijama, jer se svi, osim našeg portala i Glasa Istre, već mjesecima ulizuju novoj pulskoj vlasti. Očito im se nitko ne želi zamjeriti uoči nove raspodjele medijskog proračunskog kolača. Čak i Ipress sada objavljuje panegrike pulskoj vlasti, jer se vjerojatno nadaju da bi se napokon i oni mogli prikopčati na pulsku proračunsku sisu“.

Moram priznati da sam (iako ne u svemu) pogriješio i drago mi je da se zbog toga sada moram ispričati Zoričiću, kao što sam obećao.       

„Moja javna tvrdnja je da je povjerenstvo, koje je djelovalo u marču i avrilu ovega lita, a kojemu sam (bio) član, protežiralo istraživačko novinarstvo, ča je puležanski gradonačelnik u lipu prihvatio“, rekao mi je Goran Prodan.

Stoga, moja isprika gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću. Iako je pulski natječaj za financiranje lokalnih medija bio daleko od idealnog, moram priznati da nije bio onakav kakvog sam ga u svom komentaru predvidio. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa