Komentar dana Nenada Čakića

Tko će Milanovića pozvati da se testira na opojne droge, IDS ili Kajin?  

2
Tko će Milanovića pozvati da se testira na opojne droge, IDS ili Kajin?  

„Moguće je da Milanović koristi teške droge“, rekao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović za Jutarnji list, komentirajući verbalne eskapade aktualnog hrvatskog predsjednika. Zekanović je prvi javno kazao ono o čemu mnogi posljednjih mjeseci šapuću po kuloarima.

Sada kada je ova neugodna optužba ušla u politički mainstream, za očekivati je da će uskoro neki političar ili komentator od predsjednika Zorana Milanovića zatražiti da se testira na opojne droge i tako opovrgne ove teške optužbe.

Za hrvatsku političku praksu to ne bi bila nikakva novost. Istra je i u tome bila predvodnica, pa je uoči lokalnih izbora 2009. godine, na inicijativu Istarskoga socijaldemokratskog foruma (ISDF), organizirano testiranje na opojne droge svih tadašnjih kandidata za istarskog župana i gradonačelnike Pule.                 

IDS-ov kandidat za župana Ivan Jakovčić i svi tadašnji kandidati IDS-a za gradonačelnike to su učinili 27. travnja 2009. u Službi za prevenciju i suzbijanje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a kandidati ostalih stranaka za župana i gradonačelnika Pule to su učinili dan kasnije u Forenzičkom laboratoriju 'Dan-Jar'.

IDS nije prihvatio testiranje u Forenzičkom laboratoriju 'Dan-Jar', jer je to testiranje, kako su tada istaknuli, „u aranžmanu privatne tvrtke i jedne političke stranke, koja se time koristi za predizbornu promidžbu“.

IDS-ovci su za testiranje koristili metodu brzog određivanja opijata u urinu pomoću test-pločica, a ostali kandidati, koji su se testirali u organizaciji ISDF-a za testiranje su predali uzorke kose. Svi su kandidati, i IDS-ovi i oporbeni, bili negativni na droge.

IDS-ovi čelnici ponovo su se našli na udaru zbog sličnih optužbi u srpnju 2012. godine kada ih je na testiranje pozvao njihov, tada još uvijek stranački kolega Damir Kajin. Njegov politički zaštitnik nekoliko mjeseci kasnije postat će upravo Zoran Milanović, tadašnji predsjednik SDP-a.  

Zoranu Milanoviću IDS-ovci nikada nisu oprostili Kajina. Stoga, ne bi bilo iznenađenje da upravo IDS prvi pozove predsjednika države da se ide testirati na opojne droge. Ako ništa drugo, barem bi dobili političku vidljivost, što im kronično nedostaje posljednjih mjeseci. Ili će to možda učiniti Damir Kajin i tako pokazati da njegova odioznost prema drogiranju političara nije motivirana isključivo osobnim animozitetima.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa