Komentar dana Nenada Čakića

Referendum koji forsira Dušica Radojčić osuđen je na propast

2
Referendum koji forsira Dušica Radojčić osuđen je na propast

Iz Možemo! Pula su objavili rezultate istraživanja agencije Ipsos prema kojemu je „čak 73,1% Puležanki i Puležana koji bi izašli na referendum protiv izgradnje hotela na području Lungomare na mjestu današnjeg velikog nogometnog igrališta i teniskih terena“.

S obzirom da Gradsko vijeće Pule sigurno neće raspisati referendum, Dušica Radojčić već je najavila da će njihova politička platforma krenuti u kampanju prikupljanja potpisa za njegovo održavanje. Već i to je jako težak zadatak jer treba prikupiti nešto manje od 10 tisuća potpisa.  

No, čak i da uspiju sakupiti toliko potpisa, referendum je u startu osuđen na propast. Prema anketi koju je naručila Radojčić, 54,3% ispitanih izjasnilo se da bi sigurno glasali na referendumu, a 24,5% da bi vjerojatno glasali.

Međutim, dosadašnje iskustvo s lokalnim referendumima nažalost demantira ovu anketu. Naime, da bi referendum uspio treba mu se odazvati više od 50 posto građana s pravom glasa, a to je nemoguća misija.

Na prošlim lokalnim izborima, koji su za građane Pule bili jedni od najvažnijih u posljednjih 20 godina, odaziv birača bio je samo 38,66 posto. Doista ne vidim zašto bi sudbina jednog hotela na mjestu nekadašnjeg kamenoloma građanima Pule bila važnija od toga hoće li gradom nakon dva desetljeća i dalje vladati IDS.

Istra već ima jedno iskustvo s lokalnim referendumom. Na inicijativu Gradskog vijeća Labina i vijeća četiri općine Labinštine, u ožujku 2015. godine raspisan je referendum o izgradnji Termoelektrane Plomin C. Iako je za život, naročito zdravlje građana jedna termoelektrana sigurno važnija od hotela, odaziv je bio jedva 36 posto i pritom valja podsjetiti da su IDS i nekoliko ekoloških udruga u kampanju za izlazak na referendum uložili puno energije i novaca.  

Dvije godine ranije na jugu Dalmacije održan je referendum s tematikom vrlo sličnom pulskoj. U travnju 2013. građani Dubrovnika izjašnjavali su se jesu li za gradnju igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ. Referendum nije uspio jer se odazvalo samo 31,51 posto birača.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa