Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Mi smo svi budale, a samo su ugostitelji pametni

1
Mi smo svi budale, a samo su ugostitelji pametni

U ugostiteljskoj branši zgroženi su visokim kaznama (25 tisuća kuna zbog par kuna viška u blagajni) koje pojedini ugostitelji zbog benignih popusta dobivaju od inspektora Ministarstva financija. No, ovi slučajevi podsjetili su me na dva veća problema.

Prvi je što je najlakše kažnjavati onog koji radi legalno. A što je sa svima onima koji razne poslove rade na crno, od mnogih građevinskih poslova pa čak do frizerskih i kozmetičkih usluga koje pojedinci rade kod kuće ili od kuće a da nemaju prijavljen nikakav obrt. Njih nitko ne dira niti ne kažnjava iako su bezobrazno nelojalna konkurencija onima koji su uredno prijavljeni i koje se kažnjava.

Drugi problem je što ni ugostitelji nisu nevini. Hajka koju su svojevremeno digli protiv fiskalizacije samo je pokazala da su to do tada prilično slobodno tumačili politiku izdavanja računa. No, još veći problem su prijavljene plaće koje isplaćuju svojim radnicima. Nigdje se kao u ugostiteljstvu i građevini ne prijavljuju minimalci, a puno razlika isplaćuje u kešu. Ispada da smo mi ostali koji sve prijavljujemo i na pune plaće plaćamo doprinose budale, a samo su oni pametni.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa