Komentar dana Nenada Čakića

Politički put Damira Kajina najsličniji je karijeri Stjepana Mesića

0
Politički put Damira Kajina najsličniji je karijeri Stjepana Mesića

'Tuđman je bio u pravu. Istru je trebalo naseliti rumunjskim Hrvatima', naslov je koji su urednici Novog lista izvukli iz intervjua s gradonačelnikom Buzeta Damirom Kajinom.

Dovoljno da intervju pod istim naslovom prenesu gotovo svi nacionalni portali, pa čak i neki lokalni poput Dalmatinskog portala. No, ne vjerujem da je ovaj provokativni naslov bio jedini razlog što je Kajin ponovo dobio veliku vidljivost na nacionalnoj razini.

Uvjeren sam da nitko ne bi prenio intervju da su isto ili slično za neki medij izjavili gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga ili neki drugi gradonačelnik. Jednostavno nisu toliko karizmatični. Kajinovih 20 godina u vrhu hrvatske politike ostavilo je traga, što se vidjelo i na proslavi Dana Grada Buzeta, kada su Kajinu u goste došli premijer i svi hrvatski predsjednici.

Moramo priznati da je Damir Kajin u ovom trenutku najkarizmatičniji istarski gradonačelnik. A svi smo ga, ja među prvima, još 2013. godine proglasili političkim mrtvacem.

Njegov politički put najsličniji je karijeri Stjepana Mesića. Oba su u političku arenu ušla kao desne ruke jakih političkih lidera, Mesić Tuđmanu, a Kajin Jakovčiću. Oba su se, kao razmetni sinovi potom razišli od svojih političkih očeva, osnovali vlastite stranke i pokušali srušiti, prvi HDZ, drugi IDS. Oba su zamalo uspjela u tome, ali su nakon poraza zapali u potpunu političku anonimnost. I naposljetku, oba su se nakon nekoliko godina vratila u velikom stilu, jedan kao predsjednik države, drugi kao gradonačelnik Buzeta, a da je to htio, Kajin bi danas možda bio i istarski župan.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa