Komentar dana Nenada Čakića

U Istri sve važne političke opcije imaju 'svoje' medije - osim IDS-a!

3
U Istri sve važne političke opcije imaju 'svoje' medije - osim IDS-a!

Odnos politike prema medijima u Istri više nikada neće biti kao proteklih dvadesetak godina. Istarski mediji svakim će danom biti sve slobodniji i otvoreniji. Naravno, oni koji prežive najnovije promjene i procese koji se trenutno odvijaju. I to je odlična stvar za Istru i njene građane.

Tri su razloga za to. Prvi se dogodio u svibnju prošle godine kada je IDS izgubio četiri grada, uključujući i najveću Pulu, što je mnoge medije, do tada ovisne o dotacijama iz tih gradova natjeralo da se okrenu drugim izvorima financiranja.

Drugi razlog je pojava nekih novih medija, doduše previše ovisnih o jednom izvoru financiranja, što ih čini najmanje nezavisnih od svih ostalih, ali dovoljno drskih da, dok traje to financiranje, razdrmaju učmalu političko-medijsku scenu i natjeraju i ostale da se trgnu i prebace u veću brzinu.

Treći razlog je vidljivost svih uplata i isplata iz gradskih proračuna, što je od ove godine zakonska obaveza za sve jedinice lokalne samouprave, pa ugovori koje gradovi imaju s pojedinim medijima više neće biti skriveni od javnosti. Sada će se točno znati tko koga financira i s koliko novaca.

No, i bez toga, u Istri se točno zna koja politička opcija ima koji medij, u nekim slučajevima iz pragmatičnih, odnosno financijskih razloga, a negdje zbog osobnih afiniteta glavnog urednika ili novinara.

U novoj podjeli političko-medijske moći, najgore je prošao IDS. U ovom trenutku to je jedina stranka koja nema utjecaj na niti jedan medij od županijskog značaja. Doduše, istarski župan i bivši predsjednik stranke Boris Miletić i par članova stranke, koji su mu ostali bliski, još uvijek imaju širom otvorena vrata u Glasu Istre, na ime nekadašnje suradnje, odnosno milijunskih ugovora koji su sklopljeni prije izbora i koji još uvijek nisu raskinuti. No, s obzirom na to da Boris Miletić više nema nikakav utjecaj u IDS-u, stranka nema velike koristi od njegovih ugovora s Glasom Istre.

No, zato HDZ obilato koristi svoj utjecaj na Glas Istre. U istarskom dnevnom listu nećete nikada pročitati niti jednu ružnu riječ za HDZ, a kamo li za utjecajne istarske HDZ-ovce. O 'ljubavi' Glas Istre i HDZ-a najbolje svjedoči jedan bizaran detalj – to je vjerojatno jedini medij u Hrvatskoj koji nije objavio vijest da je HDZ pravomoćno osuđen za korupciju.

SDP se uvijek naslanjao na iPress, koji zadnjih godina preživljava od ugovora s jedinicama lokalne samouprave u kojima je SDP na vlasti, ali i - što je manje poznato - nekim IDS-ovim gradovima i općinama.

Ovaj nekada zanimljiv, a sada vegetirajući portal, novog je 'mecenu' dobio u gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću. Veza Zoričića i iPressa je i zavičajna, s obzirom na to da je glavna urednica i vlasnica portala također porijeklom iz Dalmacije. Na iPressu nikada nećete pročitati ništa protiv Zoričića, na tom portalu će se naći opravdanje za svaki najdvojbeniji Zoričićev potez, a ako treba, tu ćete pročitati i neku prljavštinu o Zoričićevim političkim protivnicima ili neistomišljenicima. Još jedna zanimljivost, kada je splitski trgovački lanac Tommy otvorio market u Puli, reklamirali su se samo na iPressu, iako je on najmanje čitan portal u Puli.

Možemo! se uglavnom oslanja na novi portal Istra24, čiji su pojedini novinari aktivistički povezani s tom političkom platformom. Na tom portalu nikada nećete pročitati ništa kritički o Možemo!, ali ni o vodnjanskom gradonačelniku Ediju Pastrovicchiju, jer su dio istog medijsko-političkog projekta. 

Dakle, u Istri u ovom trenutku svaka politička opcija ima neki 'svoj' medij, osim IDS-a, koji je do nedavno kontrolirao gotovo sve medije.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa