Komentar dana Nenada Čakića

Zašto se istarski političari boje izjasniti o spalionici u Plominu?

3
Zašto se istarski političari boje izjasniti o spalionici u Plominu?

Hrvatska elektroprivreda je 21. lipnja 2021. godine u elektroničkom oglasniku javne nabave objavila natječaj za izbor najboljih raspoloživih tehnika za korištenje biomase i otpada u TE Plomin 1, što pojednostavljeno znači da bi se sadašnja termoelektrana prenamijenila u spalionicu otpada.

Kada smo, prvi u Hrvatskoj, objavili ovu informaciju, labinska javnost, kojoj je dosta dimnjaka i spalionica na svom području, s pravom se uznemirila.

Odgovarajući na vijećničko pitanje na sjednici Gradskog vijeća održanoj 3. kolovoza, labinski gradonačelnik i potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić decidirano je rekao da je protiv spalionice otpada u Plominu.

Istarski župan, koji je tada još bio predsjednik IDS-a, te čelnici ostalih političkih stranaka iz Istre, spalionicu otpada u Plominu su odšutjeli. Valjda nije medijski atraktivna poput Kaštijuna.

Tema plominske spalionice ponovo se našla na Gradskom vijeću Labina 14. prosinca kada je vijećnik Demokrata Mladen Bastijanić od gradonačelnika Glavičića zatražio očitovanje o spalionici u Plominu.

„Zanima me da li ste i kao stranački dužnosnik IDS-a protiv spalionice u Plominu? Na gradskom ste Vijeću rekli da ste protiv spalionice otpada u Plominu, dok dožupan Tulio Demetlika tvrdi da je to gotova stvar“, rekao je Bastijanić.

„Ja sam već ranije jasno, čvrsto i egzaktno iznio svoj osobni stav, pa ću ga opet ponoviti, a to je da sam protiv spalionice u Plominu. Odgovornost za komentare ostalih osoba, neću preuzeti na sebe“, kazao je Glavičić.

Istarski župan, te čelnici svih političkih stranaka iz Istre i dalje šute.

Valjda svi, i političari i građanski aktivisti, čekaju, kao u slučaju Kaštijuna, da stvar postane gotova i bespovratna, pa da onda krenu reagirati. Zašto se istarski političari boje izjasniti o spalionici u Plominu?

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa