Komentar dana Nenada Čakića

Kiosci ne smiju nuditi kavu? Onda ni veliki marketi ne bi smjeli gotova jela      

3
Kiosci ne smiju nuditi kavu? Onda ni veliki marketi ne bi smjeli gotova jela      

Na sjednici Gradskog vijeća Pule, održanoj u studenom, utvrđen je prijedlog Plana postavljanja privremenih objekata komunalnih objekata u općoj uporabi i bankomata u Gradu Puli.

Prijedlog je prihvaćen bez veće rasprave, pa je ispod radara isprva prošla odredba iz Članka 5., koji govori o djelatnostima koje se mogu obavljati u kioscima, odnosno da se u njima zabranjuju prodaja pića i kave te postavljanje hladnjaka.

Odluku su pozdravili vlasnici kafića, koji smatraju da su im kiosci koji prodaju kavu za van nelojalna konkurencija, a očekivano, pobunili su se mali vlasnici kioska kojima je prodaja kave dodatni prihod.

Ako je ova odluka donijeta kako bi se spriječila okupljanja alkosa ispred kioska, onda je bolje u Odluci o komunalnom redu zabraniti ispijanje alkohola na javnom mjestu, što imaju neki istarski gradovi. Njome bi se istovremeno riješio i problem okupljanja oko malih marketa, a da se pritom ni marketima ni kioscima ne zabrani prodaja pića.

Ako je razlog zabrane prodaje pića i kave bilo pogodovanje vlasnicima kafića, onda odluka nije fer ni tržišno poštena, jer vlasnicima kafića nitko ne brani da kavu prodaju po istoj cijeni po kojoj i kiosci.

Međutim, ovdje je riječ o dvije potpuno različite grupe potrošača, odnosno konzumenata kave. U kafiće se u pravilu ne ide da bi se samo popilo kavu, već da s nekim popričate ili pak da sami, uz kavu, pročitate novine ili prosurfate po mobitelu. Kava u kiosku uzima se za ured ili u šetnju. Vrlo, ali doista vrlo rijetki konzumenti kavu u kiosku kupuju zato što je jeftinija u kafiću. Većina od njih u kafić ne bi išli ni da je cijena kave ista, pa čak i manja.

I na kraju ako se kioscima brani prodaja kave jer su navodno nelojalna konkurencija kafićima, onda bi istom logikom supermarketima trebalo zabraniti prodaju gotovih jela, jer su nelojalna konkurencija restoranima.

Naravno, mislim da niti kioscima treba zabraniti prodaju kave, niti supermarketima prodaju gotovih jela.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa