Komentar dana Nenada Čakića

Kako je muškarac iz Rovinja prevaren u pokušaju prijevare

0
Kako je muškarac iz Rovinja prevaren u pokušaju prijevare

Barem jednom mjesečno na svoj mail dobijem poruku od nekog odvjetnika iz SAD-a, Velike Britanije ili Australije, koji me, često i na hrvatskom jeziku, obavještava da sam jedni nasljednik neke osobe, koja mi je ostavila milijune.

Ponekad si prevaranti daju truda pa mi pošalju ime 'pokojnika' s mojim prezimenom, da bi poruka izgledala autentičnije. Tako sam posljednjih nekoliko godina 'pronađen' kao jedini nasljednik Georgea Cakica, Michaela Chuckicha i Stevena Cakicha. Sve jedan bogatiji od drugog. Nisu imali djece, pa sam im ja najbliži rođak. Doduše, niti jedan od tih 'odvjetnika' u mailu mi nikada nije objasnio zašto su od nasljedstva isključeni moj brat i sestra, ali i stotine mojih rođaka Čakića po Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Nakon svakog takvog maila, uvijek se nasmijem i zapitam: „Zar još uvijek postoje naivne budale koje nasjedaju na takve poruke?“, jer da ne postoje, ne bi ih prevaranti ni slali.

Naravno da postoje, u to smo se uvjerili u današnjem izvješću Policijske uprave Istarske, koja je objavila da je rovinjska policija zaprimila prijavu 53-godišnjaka koji je prevaren za više tisuća kuna. Naime, muškarca je prije šest mjeseci kontaktirala osoba koja se predstavila kao bankarka iz Velike Britanije, koja ima pristup novčanim sredstvima pokojnih osoba iz Libije te da su ta sredstva 'zamrznuta', s obzirom da se nije javio nitko od nasljednika. Ponudila mu je da će putem odvjetnika pripremiti poslovnu dokumentaciju kao da je 53-godišnjak poslovni partner pokojne osobe. Kada je muškarac pristao na ponudu, lažna bankarka ga je tražila uplatu naknade kako bi se novčana sredstva deblokirala.

Vjerujući da je osoba doista djelatnica banke i da je sve istina, s obzirom da je komunicirala s njim putem adrese elektroničke pošte jedne britanske banke, 53-godišnjak joj je uplatio više tisuća kuna. Kada ga je ponovno tražila novac za plaćanje sudskih troškova, posumnjao je i zatražio od nje potvrdu da će primiti novac na svoj račun, a što osoba nije učinila te je događaj prijavio policiji.

U ovom slučaju nije samo riječ o naivnosti i gluposti, nego i pohlepi, pa čak i pokušaju prijevare. Jer, ako sam dobro shvatio policijsko priopćenje, 53-godišnjak iz Rovinja je zapravo prevaren u pokušaju prijevare. Naime, da bankarka kojim slučajem nije bila lažna, njih dvoje bi na prijevaru izvukli novac iz banke. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa