Komentar dana Nenada Čakića

U Irsku i Njemačku nisu otišli oni koji bi pokretali vlastite biznise  

11
U Irsku i Njemačku nisu otišli oni koji bi pokretali vlastite biznise  

Hrvatska vlada planira mjeru poticaja kojom bi se građane Hrvatske, koji su zbog posla iselili u druge države Unije, stimuliralo na povratak kući. Novom mjerom 'Biram Hrvatsku' iseljenici bi za otvaranje svog biznisa dobili 150.000 kuna za samozapošljavanje i 50.000 kuna za povratak.

Ova mjera u startu je osuđena na neuspjeh jer polazi od potpuno pogrešne pretpostavke da su Hrvatsku napuštali poduzetni i ambiciozni građani koji planiraju otvarati privatne biznise. Osobe s takvim ambicijama nisu ni napuštale Hrvatsku, jer ih je većina mogla ostvariti i ovdje. Uz sve birokratske zapreke, poreznu represiju, loš zakon o radu, korupciju i klijentelizam, u Hrvatskoj svatko tko ima ideju, želju i ambiciju može pokrenuti biznis. Zbog toga ne treba odlaziti u inozemstvo.

Na rad u neku bogatiju zemlju Unije, čast izuzecima, otišli su poslovni ziheraši, koji nisu skloni rizičnim poslovnim odlukama, već im je isključivi cilj za svoj rad, uz što manje odgovornosti, dobiti što veću plaću. Odlazili su konobari i kuhari, koje ne zanima otvoriti vlastiti restoran, električari, stolari i vodoinstalateri, koje ne zanima da imaju vlastite obrte, ili medicinske sestre i liječnici, koji ionako ne pripadaju poduzetničkoj sferi.    

Ljudi su uvijek odlazili za boljim plaćama i uvjetima života. U bivšoj državnoj zajednici kod nas su dolazili živjeti građani iz siromašnih republika. Dolazili su zbog boljih uvjeta. Poduzetniji među njima otvarali su obrte i poduzeća, ali ne znam puno primjera, da je neki uspješni istarski poduzetnik porijeklom iz Srbije, Kosova ili Makedonije, zatvorio poslovanje u Istri da bi se trajno vratio u svoj rodni kraj i tamo krenuo iz početka.

U sadašnjoj državnoj zajednici, mi smo 'Kosovo i Makedonija', a Irska i Njemačka su 'Hrvatska i Slovenija'. Ako je netko od sadašnjih iseljenika bio snalažljiv pa je u Dublinu pokrenuo neki biznis, sigurno se zbog 20 tisuća eura neće vratiti Hrvatsku. A oni ostali tamo su ionako otišli samo zbog veće plaće. Njih pokretanje vlastitog posla nikada nije ni zanimalo. (Foto: Ivica Galović/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa