Komentar dana Nenada Čakića

Zoričić obmanjuje javnost: nije prvi ni u Istri, a kamoli Hrvatskoj!

3
Zoričić obmanjuje javnost: nije prvi ni u Istri, a kamoli Hrvatskoj!

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić održao je 10. prosinca u Komunalnoj palači konferenciju za medije na kojoj se pohvalio da Pula postaje prvi hrvatski apsolutno transparentan grad. Novinarima je, naime, predstavljena aplikacija za transparentan proračun.

„I nakon zadnjih upitnika koji su se u zadnje vrijeme otvarali hoće li ova uprava biti transparentna na čelu sa mnom, apsolutno će biti. Moja politička ambicija nije biti dugovječan gradonačelnik. Želimo postaviti moralne temelje i premise napokon za naš grad. Sve što je financirano javnim novcem mora se znati do zadnje lipe, kroz aplikaciju transparentan proračun, potpore, otvoreni GIS do dodjele sredstava medijima, doista će se sve znati. Neki će reći da je to možda političko samoubojstvo, ali to je jedini mogući način vraćanja povjerenja u politiku, jer politika je ta koja jedina može suštinski mijenjati stvari na način da mijenjamo sve što ovih 30 godina nije bilo dobro. Dolaze generacije ljudi koje žele na transparentan način raditi, a ne biti samo deklarativni. Postavljamo nove standarde i mislim da je to jedinstven primjer u Hrvatskoj te da će i drugi gradovi početi s ovakvim načinom rada“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Za realizaciju ovog projekta Grad Pula je odabrao Libusoft Cicom. Riječ je o tvrtki koja je i do sada radila programe za računovodstva jedinica lokalne samouprave, pa tako i Grad Pula, dakle riječ je o programu koji Grad Pula koristi već gotovo 15 godina, samo mu je sada dodana opcija iTransparentnost.

No, Filip Zoričić obmanjuje javnost kada govori da Pula ovime postaje prvi hrvatski apsolutno transparentan grad.

Ne da nije prvi u Hrvatskoj (Grad Bjelovar je s potpunom transparentnošću krenuo još 2019. godine), već Grad Pula nije prvi ni u Istri.

Potpunu transparentnost već su, i to puno prije Pule, uveli gradovi Labin, Rovinj i Pazin. Na linkovima možete vidjeti kako u tim gradovima potpuna transparentnost funkcionira u praksi. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa