Komentar dana Nenada Čakića

SDP u 20 istarskih općina nema nikoga: tako će teško ugroziti IDS

1
SDP u 20 istarskih općina nema nikoga: tako će teško ugroziti IDS

U SDP-u su 27. studenog organizirani unutarstranački izbori. Ono što mi je prvo upalo u oči, a isto sam primijetio i kod nedavnih HDZ-ovih unutarstranačkih izbora, je da druga najveća stranka u državi, sa svojim podružnicama pokriva tek trećinu istarskih općina.

SDP ne pokriva čak ni sve gradove, jer u Novigradu, nekada jakom SDP-ovom uporištu više nema gradske organizacije. U ostalim gradovima novi-stari predsjednici su: u Puli Igor Belas, u Pazinu Ivica Gržinić, u Umagu Mirko Grgić, u Poreču Vladimir Sladonja, u Vodnjanu Andrea Baresi, u Bujama Bojana Puzigaća, u Buzetu Vedran Majcan, u Rovinju Maria Blažina i u Labinu Valdi Gobo.

Istarska županija ima 31 općinu, a SDP svoje organizacije ima samo u njih 11. U Ližnjanu predsjednik je Stanko Radulović, u Vižinadi Bojan Rosić, u Raši Mladen Bajramović, u Barbanu Nino Rojnić, u Fažani Radomir Korač, u Tinjanu Siniša Mršić, u Oprtlju Ivan Štokovac, u Medulinu Damir Kauzlarić, u Svetvinčentu Dalibor Macan, u Vrsaru Boris Šverko i u Kršanu Silvano Uravić.

U preostalih 20 općina od SDP-a nema ni 's'. Bez SDP-ove stranačke organizacije su: Bale, Brtonigla, Cerovlje, Funtana, Gračišće, Grožnjan, Kanfanar, Karojba, Kaštelir-Labinci, Lanišće, Lupoglav, Marčana, Motovun, Pićan, Sveti Lovreč, Sveta Nedelja, Sveti Petar u Šumi, Tar-Vabriga, Višnjan i Žminj.

I zato će SDP, ali i druge stranke, teško u dogledno vrijeme (ili ikad) u Istri svrgnuti IDS. IDS je najbolje organizirana stranka u Istri koja svoje podružnice ima, ne samo u svakom gradu i općini, nego imaju stranačke ogranke i po mjesnim odborima. IDS je jedina stranka koja na svim izborima za mjesne odbore može sastaviti listu u gotovo svakom mjesnom odboru.

Stranačka infrastruktura važnija je i od programa i od lidera. To mnogi ne razumiju. Gubit će IDS i u budućnosti pojedine gradove i općine, jer uvijek će neki gradonačelnik ili načelnik zbog nečega 'dopizditi' biračima u tom gradu ili općini, ali organizacija se nikada neće raspasti.

Zbog toga SDP još dugo neće moći ugroziti IDS. Zbog toga Možemo nema nikakvu budućnost u Istri, jer su se sveli samo na dvije gradske organizacije. Zbog toga nije uspjela ni Ladonja jer je Cuccurin, sa svim novcima koje ima, bio škrt zaposliti jednog ili dva profesionalca koji bi 'rudarili' po općinama i stvarali podružnice. Ladonja je radije išla linijom manjeg otpora pa su sebi pripajali već etablirane nezavisne liste po općinama i gradovima. Takav pristup u startu je bio osuđen na neuspjeh.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa