Komentar dana Nenada Čakića

Više nema sumnje: Labin je najeuropskiji hrvatski grad!

1
Više nema sumnje: Labin je najeuropskiji hrvatski grad!

Prema podacima od 22. studenog Labin je sa 64,68 posto građana koji su primili prvu dozu i s 54,78 posto koji su potpuno cijepljeni, najprocjepljeniji hrvatski grad. Zapravo, ako ćemo biti formalisti, Labin je drugi, jer Komiža, koja zbog svog otočkog položaja također ima status grada, ima 66,11 s prvom dozom i 56,47 posto s drugom dozom. No, Komiža, prema procjeni DZS-a za kraj 2019. godine ima samo 1.484 stanovnika, što više odgovara statusu općine, a Grad Labin prema istoj procjeni ima 10.794 žitelja.

Postotak procijepljenosti u državama Europske unije proporcionalan je stupnju ekonomske i kulturne razvijenosti pojedine zemlje, pa su na samom dnu 'tri najjadnije zemlje Unije', Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

Stoga je razumljivo da i u Hrvatskoj proeuropski gradovi imaju veću procijepljenost. Nakon Komiže (koja je formalno grad, ali praktički više odgovara općini), prvi je Labin, a na drugom mjestu je Varaždin s 53 posto. Na samom dnu su gradovi poput Sinja i Imotskog, u kojima je samo 27 posto građana primilo drugu dozu cjepiva.

Za one koje su zaboravili, valja podsjetiti da je Labin još jednom u nedavnoj prošlosti pokazao da je avangarda u Hrvatskoj. Na tzv. referendumu o braku, 1. prosinca 2013. godine čak 70,97% birača s područja Grada Labina izjasnilo se protiv ustavnog definiranja braka kao životne zajednice muškarca i žene, odnosno preko 70 posto Labinjana nije se protivilo istospolnim brakovima. To je bio najveći postotak među svim hrvatskim gradovima.

Ako odemo i dalje u prošlost, pa podsjetimo da je prvi otpor fašizmu na području današnje Hrvatske također bio u Labinu, onda bez ikakve sumnje možemo zaključiti da je nakon svega navedenog Labin definitivno potvrđen kao najeuropskiji hrvatski grad. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa