Komentar dana Nenada Čakića

IDS-ovi gradonačelnici za tri vodovoda, IDS-ov zamjenik župana suzdržan 

2
IDS-ovi gradonačelnici za tri vodovoda, IDS-ov zamjenik župana suzdržan 

Reformom vodnog gospodarstva, a prema trenutnom prijedlogu radnog tijela Hrvatskih voda, predviđeno je da Istra bude jedno uslužno područje, što bi u praksi značilo da bi se tri istarska vodovodna poduzeća, Istarski vodovod Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin trebala ujediniti u jedno poduzeće.

Na e-savjetovanju održanom 17. studenog svih deset istarskih gradonačelnika i 31 općinski načelnik Hrvatskim vodama su predložili da u Istri ostanu tri uslužna područja. Dakle, svi istarski gradonačelnici, bez obzira kojoj stranci pripadali, jedinstveni su u tom zahtjevu.

No, prema onome što su SDP-ovci Sanja Radolović i Vili Bassanese nakon e-savjetovanja rekli novinarki Glasa Istre, čini se da župan Boris Miletić i njegov zamjenik Tulio Demetlika ne dijele isti stav.

„Moram politički istaknuti da se na sastanku dožupan Demetlika nije jasno izjasnio da je za tri, odnosno dva uslužna područja, već samo da se želi postići ista cijena vode za sve građane Istre“, rekla je Sanja Radolović za Glas Istre.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese podsjetio je da su prvotno za Istru bila predložena dva uslužna područja, Istarski vodovod Buzet kojemu bi se pripojile sve odvodnje s područja njegova djelovanja, te Vodovod Pula, kojemu bi se pripojio Vodovod Labin.

„No nakon političke intervencije IDS-a krajem 2019. godine devet tadašnjih gradonačelnika IDS-a izjasnilo se za jedno uslužno područje za cijelu Istru, a takav stav sada su zadržali jedino župan, odnosno zamjenik župana“, rekao je Bassanese za Glas Istre.

Glas Istre je u naslovu izvješća s e-savjetovanja istaknuo da je „Vodna reforma ujedinila sve istarske gradonačelnike“, no meni je zanimljivije da je vodna reforma na površinu izbacila nesuglasice koje očito postoje između Miletića i Demetlike s jedne strane, te IDS-ovih gradonačelnika i načelnika s druge strane. Pomalo je neobično da je gradonačelnik Labina Valter Glavičić, koji je u Glasu Istre nastupio u ime svih IDS-ovih gradonačelnika, za opstanak tri istarska vodovoda, dakle i za Vodovod Labin, a da je aktualni dužupan i bivši gradonačelnik Labin Tulio Demetlika protiv toga?  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa