Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Urednik Glasa Istre vozio pijan: evo kako se pokušao opravdati!

4
Urednik Glasa Istre vozio pijan: evo kako se pokušao opravdati!

Ivan Jakovčić je krajem kolovoza 'ulovljen' s 1,61 promila alkohola. Kažnjen je novčano i oduzimanjem vozačke dozvole. Priznao je da je sjeo u automobil nakon jednog druženja s prijateljima, izrečenu kaznu platio je odmah narednog jutra i odradio vremensku 'kaznu' bez dozvole.

Svakome se to može dogoditi, svi smo ljudi od krvi od mesa, samo neki teško prihvaćaju kazne, pa iako znaju da su krivi, da su vozili pijani, svejedno pokušavaju ostvariti neku dodatnu 'pravdu' na sudu. Kada to još rade javne osobe ili pak kolege novinari, koji bi prvi trebali ukazivati na bahatost drugih javnih osoba, onda je to tema za komentar.

Naime, Ivor Balen, zamjenik glavnog urednika Glasa Istre i urednik njihovog online izdanja, sličan je prekršaj poput Jakovčića napravio u lipnju 2019. godine i umjesto da se pospe pepelom, prizna krivnju i odradi kaznu, on se krenuo sudski opravdavati zašto je s 1,6 promila sjeo za volan.

Njegovo je 'opravdanje' bilo da je s kolegama iz redakcije nakon posla ostao na piću u Caffe baru Stella te je nakon što je konzumirao alkohol namjeravao ići kući s nekim od kolega, međutim, da ga je oko 2,15 sati nazvala prijateljica (također novinarka Glasa Istre, op.a) koja se nalazila na Giardinima i pitala ga gdje je rekavši mu da se jako loše osjeća jer ima alergijski napad i da ju je uhvatila panika. Kolegica se, napisao je Balen u svojoj žalbi, sjetila da joj je taj dan ranije u popodnevnim satima kod kuće u vozilu ostalo par tableta s još nekim drugim stvarima koje inače koristi za alergiju, pa da ga je zamolila ako joj može donijeti te tablete.

Sutkinja Općinskog suda u Puli Tatjana Japundžić Prović naravno nije uvažila ovakvo 'opravdanje' za vožnju u pijanom stanju, pa je Ivor Balen (41), nastanjen u Rijeci, već jednom prekršajno kažnjavan, 8. srpnja ove godine dobio presudu da je kriv što je 2. lipnja 2019. u 02,55 sati upravljao osobnim automobilom riječkih tablica kolnikom Ulice Istarskog razvoda kod kbr.4 u Puli, pritom imajući u organizmu alkohola od 1,57 g/kg koja nakon umanjenja za granicu dopuštene pogreške mjerenja iznosi 1,47 g/kg.

Sutkinja je zamjeniku glavnog urednika Glasa Istre izrekla novčanu kaznu u iznosu od 3.000 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom «B» kategorije u trajanju od dva mjeseca.

U obrazloženju presude, među ostalim, stoji da je Balen zbog istog prekršaja kažnjen i 29. studenog 2018., što mu je bila otegotna okolnost.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa