Komentar dana Nenada Čakića

Nisam odabran u Povjerenstvo za medije: valjda nisam dovoljno stručan

3
Nisam odabran u Povjerenstvo za medije: valjda nisam dovoljno stručan

U četvrtak, 4. studenog Glas Istre je objavio vijest da su u Povjerenstvo za provođenje javnog natječaja za dodjelu sredstava medijima s područja Grada Pule imenovani Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić.

S obzirom da sam bio jedan od kandidata za člana Povjerenstva, i da sam tada prvi put doznao za odluku posebne komisije koja je birala Povjerenstvo, moram reći da sam ostao zgrožen ovakvim načinom komuniciranja. Iako mi je nakon razgovora s članovima komisije, 20. listopada, rečeno da ću njihovu odluku dobiti na svoj mail, do dana današnjeg nikakvu informaciju nisam dobio i da to nisam pročitao u Glasu Istre, zapravo ne bih ni znao da nisam izabran u Povjerenstvo.

Poslao sam upit na mailove svih članova Komisije, Dušice Radojčić, Nebojše Nikolića i Siniše Gordića, ali samo Gordić mi je odgovorio i ispričao se, pravdajući se da ne zna kakav je inače postupak, odnosno da ne zna je li uobičajeno da se kandidati obavještavaju osobno jesu li ili nisu izabrani. No, u ovom slučaju skandalozno je da nikakva obavijest nije objavljena ni na službenim stranicama Grada, već sam ja za nju doznao iz Glasa Istre. A tko je novinarki dojavio informaciju? Poštovani Dušica, Nebojša i Siniša, kako je novinarka Glasa Istre prije mene, koji sam bio kandidat, mogla doznati imena izabranih kandidata, a koje ste vi birali?

Nakon pitanja Dušice Radojčić odmah sam znao tko će biti odabran u Povjerenstvo

Međutim, bez obzira što je ovakav način (ne)komuniciranja bacio sjenu na inače, korektan postupak natječaja, poštujem izbor Komisije i moram priznati da sam, nakon razgovora s članovima Komisije, naročito nakon pitanja koja mi je postavljala Dušica Radojčić, odmah znao da neću biti odabran. Zapravo, da budem precizniji, čim sam izašao iz sobe za ispitivanje, točno sam predvidio koja tri imena će biti odabrana u Povjerenstvo za provođenje javnog natječaja za dodjelu sredstava medijima s područja Grada Pule.

Bio sam razočaran, ne zbog toga što ja neću biti odabran, nego što je Grad Pula propustio priliku da stubokom promijeni odnos lokalne politike prema lokalnim medijima.  

Šteta, Pula je mogla revolucionirati odnos lokalne politike prema lokalnim medijima

Naime, kao dugogodišnji novinar, ali i izdavač, odmah sam podržao ideju da jedan grad sredstva medijima dodijeljuje putem natječaja i iskreno sam htio biti član jednog takvog Povjerenstva. Ne zbog toga da odlučujem tko će koliko dobiti novaca, nego da svi zajedno napravimo model financiranja medija koji će biti uzor cijeloj Hrvatskoj. Da su htjeli iskoristiti moje ogromno iskustvo o tome kako funkcioniraju lokalni mediji (u cijeloj Istri kompetentniji od mene, ili barem jednako kompetentan kao ja, za ovu problematiku, još je jedino Denis Mikolić s TV Nove), Pula je mogla revolucionirati odnos lokalne politike prema lokalnim medijima, koji bi, kao primjer dobre prakse, kasnije kopirali ostali hrvatski gradovi.

Treba ustrojiti dugoročan, univerzalan i održiv model financiranja lokalnih medija koji neće biti podložan dnevno političkim potrebama trenutne gradske vlasti, te koji se ne smije zasnivati na tome tko je trenutni vlasnik ili glavni urednik nekog medija. Nažalost, Povjerenstvo koje je odabrala Komisija pulske gradske vlasti to neće biti u stanju, jer osim Paula Gregorovića, a koji opet nema iskustva kao izdavač, niti jedna od preostale dvije odabrane članice nema tog znanja ni iskustva.

Kada je nova pulska gradska vlast odlučila ići u osnivanje Povjerenstva za medije, rekli su da su se konzultirali s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske. Međutim, novinari su samo jedna strana trokuta koji čine novinari, Grad Pula i izdavači. Novinari i izdavači nemaju u svemu iste interese. Novinarima je cilj objektivno i slobodno pisati, ali, nemojmo se zavaravati, njima je primarna ipak egzistencija, odnosno da za svoj rad dobiju plaću. Da bi im izdavači mogli osigurati redovnu plaću često moraju raditi kompromise, ponekad i na štetu novinara. Moja vizija je bila da bi jedno takvo Povjerenstvo trebalo pomiriti interese sve tri strane – novinara, Grada i izdavača.

Nova pulska vlast neće podupirati istraživačko novinarstvo

No, Komisija je rad Povjerenstva zamislila na potpuno drugi način, za mene duboko pogrešan, ali kao legalist poštujem njihovu odluku. Oni će financijski podupirati određene medijske sadržaje gdje prednost neće imati istraživačko novinarstvo i autorski tekstovi nego društveno zapostavljene teme i zajednice. Da budem otvoren, pomalo grub i do kraja jasan, pulski lokalni mediji od Grada Pule dobivat će novce za tekstove i emisije o raznim humanitarnim udrugama i sličnim organizacijama, projektima koji potiču tzv. civilno društvo i drugim medijski neatraktivnim temama i svatko tko dobije novce iz zahvalnosti prema Gradu neće previše istraživati i propitivati rad gradske uprave. Ukratko, ništa se neće promijeniti, Grad će kao i do sada financirati odabrane lokalne medije, koji će zauzvrat pisati hvalospjeve o gradonačelniku i gradskoj upravi. Ništa drugačije nego što je radila prošla vlast i ništa drugačije nego što rade sve gradske vlasti u čitavoj Hrvatskoj.

Šteta. A na pladnju sam im ponudio svoje znanje i iskustvo. Od 1994. godine sam u novinarstvu i izdavaštvu. Vrhunac moje novinarske karijere bilo je pisanje za tjednik Globus u njegovim zlatnim i najproduktivnijim godinama, a kao izdavač pokrenuo sam nekoliko novina i portala, te uz to imam i dodatno iskustvo koje sam stekao kao direktor jedne radio postaje.

Moje znanje i iskustvo nije impresioniralo Komisiju

S obzirom na moje ogromno iskustvo kao novinara, ali i izdavača, koji je tijekom svoje karijere imao različite suradnje s jedinicama lokalne samouprave, bio sam uvjeren da sam vrlo kompetentan za sudjelovanje u radu Povjerenstva za provođenje javnog natječaja za dodjelu sredstava medijima u Gradu Puli.

Kao aktivni novinar jako sam dobro upućen u stanje na medijskoj sceni Pule, a kao izdavač ne bih bio u sukobu interesa jer niti jedan medij u mom suvlasništvu nema sjedište na području Grada Pule. Također, niti jedan medij u mom suvlasništvu nema ugovor o poslovnoj suradnji niti bilo kakvu suradnju s nekim trgovačkim društvom u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pule.    

Kao izdavač, koji 80 posto prihoda ostvaruje na tržištu od komercijalnih oglasa i pretplate, i nije ovisan o dotacijama lokalne samouprave, mogao sam vrlo objektivno, konstruktivno i nepristrano sudjelovati u radu Povjerenstva.   

Na medijskoj sceni Istre prisutan sam gotovo 30 godina, kirurški precizno znam kako funkcioniraju mediji, kako se financiraju i odlično poznajem model po kojem lokalni mediji surađuju s lokalnom samoupravom. Kroz tri desetljeća upoznao sam sve dobre i loše strane takvog modela i vjerujem da sam svojim iskustvom, znanjem, idejama i konkretnim prijedlozima kao član Povjerenstva mogao doprinijeti da javni natječaj za dodjelu sredstava medijima bude transparentan, pravedan i održiv za medije.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa