Komentar dana Nenada Čakića

Zašto HDZ preko svog medijskog glasnika zaziva izvanredne izbore u Puli?

1
Zašto HDZ preko svog medijskog glasnika zaziva izvanredne izbore u Puli?

Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre i HDZ-ov medijski glasnik u Istri, u svojim komentarima zaziva izvanredne izbore u Puli. Namjera je jasna, Glas Istre i njegovi HDZ-ovi pokrovitelji vjeruju da bi na izvanrednim izborima svi dobili manje glasova nego u svibnju, osim liste Filipa Zoričića i HDZ-a, koji bi u budućem sazivu Gradskog vijeća Pule, barem tako vjeruju Frank i HDZ, zajedno imali većinu. HDZ bi s listom Filipa Zoričića formirao koaliciju i prvi put u povijesti došao na vlast u Puli.

Doduše, Robert Frank u svom zadnjem komentaru ni u jednoj rečenici nije spomenuo HDZ (samo je predvidio da bi na novim izborima Možemo, SDP i IDS dobili manje glasova nego u svibnju), ali je prognozirajući više mandata njegovoj listi, za Filipa Zoričića napisao da bi „uz malo sreće, i na terenu pročišćenom od političkih nagaznih mina, mogao doći u poziciju da izabere postizborne konstruktivne partnere koje želi, a ne one koje mora“.

S obzirom da je s Možemo i SDP-om sada u koaliciji, a s IDS-om, da hoće, može u partnerstvo i bez novih izbora, jer liste Filipa Zoričića i IDS-a zajedno imaju 12 vijećnika, taj 'konstruktivni partner' po Franku bi vjerojatno trebao biti HDZ.

U HDZ-u sigurno računaju da bi u budućem sastavu Gradskog vijeća njihovi vijećnici u savezu s listom Filipa Zoričića imali većinu, čime bi HDZ prvi put u povijesti došao na vlast u Puli. Svoj optimizam HDZ gradi na trenutnoj popularnosti stranke u cijeloj državi i doktorici Hrstić, koju bi vjerojatno stavili za nositeljicu liste.          

U jednoj rečenici Frank piše da se „gradonačelnik Zoričić vjerojatno nada velikoj apstinenciji birača što mu definitivno ide u prilog pod pretpostavkom da na glasanje potakne sebi sklone“, što implicira da Zoričić doista razmišlja o izvanrednim izborima. Znači li to da su prvi čovjek istarskog HDZ-a Anton Kliman i pulski gradonačelnik već razgovarali o izvanrednim izborima i mogućoj postizbornoj koaliciji?  

No, da bi HDZ i Filip Zoričić uopće došli u priliku razgovarati o mogućoj koaliciji (osim što bi zajedno morali osvojiti barem 12 mandata), treba najprije doći do izvanrednih izbora, a to je moguće jedino u slučaju da članovi liste Filipa Zoričića ne glasaju za proračun koji će predložiti gradonačelnik Filip Zoričić. Naime, čak i da dođe do raspada vladajuće koalicije pa da Zoričićevi partneri Možemo i SDP glasaju protiv, proračun će proći jer će za njega, osim četiri Zoričičeva vijećnika, sasvim sigurno glasati osam IDS-ovih vijećnika i Milan Rašula sa srpske liste.

Dakle, da bi Zoričićev proračun pao, protiv njega moraju glasati i Zoričićevi vijećnici, a to bi bio presedan nezabilježen u novijoj političkoj povijesti.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa